Nasional

Raja Muda alu-alukan kerjasama semua gerakkan pelancongan Perlis

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail mengalu-alukan sokongan di segenap peringkat bagi sama-sama membantu merancakkan kembali industri Pelancongan dan Perhotelan negara melalui pelbagai program, promosi, kempen dan juga insentif yang kreatif dan berinovatif untuk membantu industri ini.

Pada kesempatan yang sama, rakyat di minta mematuhi segala SOP dan amalan kebiasaan baharu yang disarankan dengan sebaik mungkin.

Baginda yang berpengalaman luas dalam sektor berkenaan setelah berkhidmat untuk syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) selama lebih 12 tahun di dalam dan juga luar negara bertitah demikian selepas berkenan berangkat menerima kunjungan sembah mengadap oleh Pengurus Hotel Seri Malaysia Kulim, Kamal Johari Mustaffa dan Penyelaras Jualan Kanan Hotel Seri Malaysia Kangar, Afizul Shahril Aziz di Galeri DiRaja Arau.

Di majlis tersebut Kamal Johari yang juga merupakan bekas Pengurus Residen Hotel Seri Malaysia Kangar sebelum ini mempersembahkan 300 keping baucar diskaun daripada pihak Hotel Seri Malaysia kepada baginda untuk dimanfaatkan oleh warga kerja Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis, khususnya Unit baginda.

Kamal Johari menerangkan bahawa baucar-baucar tersebut adalah sebahagian daripada perkembangan dan strategi terkini yang dilaksanakan oleh pihak Hotel Seri Malaysia dalam berhadapan kesan pandemik COVID-19.


Menurut beliau, ‘Industri Perhotelan dan Pelancongan di negara kita kini terjejas teruk kesan daripada penularan COVID-19 termasuklah pengurangan dari segi jumlah kemasukan pelancong dan tempahan hotel di seluruh negara dan tidak terkecuali juga Hotel Seri Malaysia. Ia berikutan pelaksanaan PKP oleh Kerajaan sejak awal tahun ini dan rakyat lebih berhati-hati menjalankan aktiviti harian termasuklah untuk melancong dan menginap di hotel’.

Menurut beliau, memandangkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di beberapa negeri telah ditamatkan dan beberapa lokasi lagi masih berada di zon hijau serta musim cuti persekolahan, pihak Hotel Seri Malaysia mengambil kesempatan ini untuk menggalakkan orang ramai bersama-sama keluarga untuk kembali melancong ke tempat-tempat menarik dalam negeri dan menginap di Hotel Seri Malaysia yang terdapat di seluruh negara.

“Inilah masanya untuk orang ramai yang berkemampuan untuk keluar bersama-sama keluarga dan sahabat handai berkunjung ke pusat-pusat pelancongan pilihan masing-masing setelah berbulan-bulan berada di rumah dan masa ini juga harus digunakan sebaiknya bagi mengeratkan kembali silaturahim dan kekeluargaan di samping sama-sama membantu sektor pelancongan dan perhotelan negara”, jelas beliau.

Kamal Johari juga menambah, disebabkan itulah pihak Hotel Seri Malaysia memperkenalkan baucar potongan harga RM68 untuk penginapan 2 hari dan 1 malam di semua cawangan hotel tersebut di seluruh negara. Walaubagaimanapun Hotel Seri Malaysia Kangar hanya akan mula menggunakan baucar tersebut pada tahun hadapan. Ini antara langkah yang diambil bagi mengalakkan rakyat untuk kembali melancong dan membantu industri Pelancongan negara yang terjejas kebelakangan ini.

Beliau turut menegaskan bahawa pihak pengurusan hotel tidak akan sama sekali mengabaikan SOP yang ditetapkan oleh pihak MKN dan KKM dalam memerangi COVID-19 termasuklah amalan penjarakan sosial, pengambilan suhu badan, penjagaan kebersihan serta kawalan yang ketat di seluruh cawangannya demi keselamatan dan keselesaan para pengunjung.

(Visited 238 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button