Alam SekitarRibut

Puting beliung di Ipoh rosakkan puluhan rumah

IPOH: Berpuluh-puluh rumah rosak akibat puting beliung di Kampung Tawas dan Taman Tasek Damai di sini petang semalam.

Ini menyebabkan kebanyakan penduduk Cina di Kampung Tawas sedih kerana mereka akan menyambut Tahun Baru Cina dalam masa dua hari sahaja lagi.

Teoh Boh Chee yang berusia 60-an berkata, dia terkejut apabila tiba-tiba terdengar bunyi angin kencang kira-kira jam 6 petang.

“Saya ketika itu sedang memasak dan melihat dengan mata kepala sendiri bumbung rumah saya tercabut dan diterbangkan angin. Saya benar-benar tidak tahu apa yang perlu dilakukan kerana Tahun Baru Cina hanya tinggal dua hari lagi. Bagaimana kita hendak menyambutnya sekarang?” katanya ketika ditemui pemberita.

Yong Chee Fong, 35, berkata, dia bersyukur kerana pelanggan dan pekerja di kedai makannya berjaya menyelamatkan diri apabila bumbung runtuh ketika ribut.


“Saya telah menjual makanan di sini sejak 10 tahun lalu tetapi ini kali pertama ribut seteruk itu berlaku sehingga merosakkan semua peralatan di kedai saya,” katanya.

Mita Devi, 36, berkata, dia melihat puting beliung selama 20 minit yang menerbangkan bumbung rumah.

“Saya hanya mampu berdoa agar keluarga kami selamat. Saya bersyukur rumah kami tidak rosak teruk,” katanya.

Ahli Parlimen Ipoh Barat M Kula Segaran yang melawat tapak itu menggesa mereka yang mengalami kerugian membuat laporan polis bagi membantu pejabatnya dan kerajaan negeri memberikan bantuan kewangan kepada mereka yang memerlukannya.

Jurucakap bomba dan penyelamat Perak berkata, pegawai dan anggota bomba dari balai Ipoh telah digerakkan selepas menerima laporan kejadian pada 6.40 petang.

Beliau berkata walaupun beberapa pokok tumbang dan rumah rosak, tiada kecederaan atau kematian dilaporkan setakat ini.

(Visited 76 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button