Luar Negara

Putin yakin Russia akan capai matlamat di Ukraine

PRESIDEN Russia Valdimir Putin berkata, rundingan damai dengan Ukraine telah mencapai “jalan buntu.”

Beliau juga berkata “tidak syak lagi” bahawa Rusia akan mencapai matlamatnya dalam kempen yang telah menyebabkan bandar-bandar hancur, memaksa berjuta-juta orang meninggalkan rumah mereka dan menimbulkan kisah membimbangkan tentang kekejaman yang dilakukan oleh tentera Rusia.

“Apa yang kami lakukan ialah membantu orang ramai dan menyelamatkan orang, di satu pihak, dan, di sisi lain, kami hanya mengambil langkah untuk memastikan keselamatan Rusia sendiri,” kata Putin pada hari Selasa.

“Sudah jelas bahawa kami tidak mempunyai pilihan lain.”

Kenyataan itu kelihatan dikira untuk menunjukkan kepada rakyat Rusia bahawa negara mereka masih mampu berinovasi walaupun dikenakan sekatan Barat.


“Kami tidak akan mengasingkan diri, dan secara amnya mustahil untuk mengasingkan sesiapa sahaja di dunia moden, dan yang pasti bukan negara sebesar Rusia,” tambahnya, bercakap bersama sekutunya, Presiden Aleksandr Lukashenko dari Belarus.

Rusia kini mengerahkan tentera dan peralatan ke wilayah Donbas di timur Ukraine. “Saya mengatakannya sejak awal lagi,” kata Putin.

“Matlamat utama adalah untuk membantu orang ramai di Donbas.”

Sementara itu New Zealand akan menghantar lebih 50 askar ke Eropah untuk membantu mengagihkan bantuan, satu langkah yang jarang dilakukan oleh kerajaan negara itu.

(Visited 55 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button