Ekonomi

Pengenalan semula GST dorong harga kereta naik 1% hingga 3%

KUALA LUMPUR: Harga kereta di Malaysia dijangka meningkat 1% hingga 3% sekiranya kerajaan membawa balik cukai barang dan perkhidmatan (GST), kata seorang penganalisis.

Alex Goh dari AmInvestment Bank Bhd berkata ia akan menjadi kesan yang bertentangan dengan apa yang berlaku selepas pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) pada 2018.

Beliau berkata amanah pelaburan hartanah (REIT) dan sektor media juga boleh terjejas oleh GST, manakala sektor hartanah boleh terdedah kepada permintaan yang lebih perlahan daripada harga produk yang lebih tinggi di tengah-tengah kebimbangan mengenai kemampuan yang semakin meningkat.

“REIT boleh mengalami pertumbuhan jualan yang lebih perlahan dan jualan penyewa berikutan pengurangan perbelanjaan pengguna, manakala sektor media mungkin mengalami perbelanjaan pelanggan dan perbelanjaan pengiklanan (adex) yang lebih rendah,” katanya dalam nota hari ini.

Bagaimanapun, Goh berkata kebanyakan sektor, iaitu bank, minyak dan gas, perladangan, syarikat telekomunikasi, kuasa, penjagaan kesihatan, sarung tangan, pembuatan, perjudian dan teknologi, akan menyaksikan kesan sifar hingga boleh diabaikan daripada GST.

“Pengilang makanan penting seperti Nestle boleh mendapat manfaat sebahagian daripada bantuan tunai kepada kumpulan berpendapatan 40% terbawah (B40) dan kumpulan berpendapatan 40% sederhana (M40),” katanya.

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini dilaporkan berkata bahawa Malaysia sedang mempertimbangkan pengenalan semula GST untuk mengembangkan asas pendapatannya dan menanggung beban subsidi awam.

Beliau berkata walaupun beliau menyedari persepsi negatif mengenai GST, kerajaan mempunyai pilihan terhad untuk menambah tabung negara.

Beliau berkata kerajaan akan menyasarkan kadar GST yang tidak begitu tinggi seperti sebelum ini yang akan membebankan rakyat, namun tidak begitu rendah sehingga “mengagalkan tujuan mengembangkan hasil cukai”, kata Goh.

Pada bulan Mac, kementerian kewangan berkata ia sedang menilai pengenalan semula GST sebagai sebahagian daripada pembaharuan fiskal utama untuk mengukuhkan kapasiti hasil negara.

Bank Negara Malaysia juga telah menyuarakan sokongannya terhadap pelaksanaan semula GST kerana ia akan meringankan beban kewangan yang berat yang dihadapi oleh kerajaan.

 

(Visited 229 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button