Politik

PRU15: Rafizi bakal memulakan kempen pada Julai

BEKAS Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah mengumumkan bahawa beliau akan memulakan kempen Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bulan depan, kerana beliau menjangkakan Parlimen akan dibubarkan menjelang September untuk membuka jalan PRU15.

Rafizi, yang telah dipilih secara tidak rasmi sebagai timbalan presiden PKR, meramalkan Dewan Rakyat akan dibubarkan pada Ogos atau September, bagi membolehkan kerajaan baharu membentangkan Bajet 2023.

“Fokus utama saya adalah untuk meyakinkan pengundi daripada tiga kumpulan utama, termasuk pengundi tegar PKR dan Pakatan Harapan (PH) di kerusi utama dan pengundi pagar di kerusi utama yang perlu dipertahankan.

“Kumpulan ketiga terdiri daripada pengundi kali pertama (pengundi muda bawah 25 tahun dan mereka yang tidak pernah mengundi sebelum ini) di kerusi penting yang harus dipertahankan,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin (20 Jun).


Rafizi berkata beliau akan mengadakan kempen mingguan menggunakan platform Ayuh Malaysia kerana tahap kelesuan pengundi yang tinggi terhadap parti sedia ada.

Inisiatif kempen akan dimulakan dengan latihan peringkat kebangsaan untuk sukarelawan Ayuh Malaysia pada 2 Julai di Kuala Lumpur.

Rafizi berkata beliau akan mengumumkan jadual kempen mengikut bandar dan kerusi parlimen minggu depan, melibatkan ceramah dari trak dan perbincangan berkumpulan di dewan dengan pakar-pakar dan orang ramai untuk mencari penyelesaian kepada masalah negara.

Menurut keputusan tidak rasmi yang dipaparkan di laman web pemilihan PKR 2022, Rafizi telah menewaskan Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dalam pertandingan jawatan timbalan presiden tetapi keputusan rasmi hanya akan diumumkan pada Kongres Nasional Tahunan PKR yang bakal berlangsung dari 15 hingga 17 Julai.

Artikel berkaitan > Saifuddin kalah teruk di tangan Rafizi sebagai Timbalan Presiden PKR

 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button