Nasional

Prosiding Mahkamah Rayuan disiar dalam talian secara langsung

Oleh BERNAMA

Esok akan mencatatkan sejarah dalam Badan Kehakiman apabila buat kali pertama kes Mahkamah Rayuan akan disiarkan secara langsung secara dalam talian.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Unit Komunikasi Korporat, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, langkah itu bagi membolehkan orang awam untuk melihat secara langsung pendengaran kes yang dijalankan seperti di mahkamah terbuka dan juga memastikan akses kepada keadilan adalah berterusan.

Siaran langsung pendengaran kes itu akan diadakan pada jam 10 pagi esok melalui portal rasmi Badan Kehakiman Malaysia.

“Sehubungan itu, orang ramai boleh menyaksikan siaran langsung tersebut melalui pautan berikut: http://www.kehakiman.gov.my/,” katanya.

Dalam situasi pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah dikuatkuasakan oleh kerajaan, Badan Kehakiman Malaysia telah menjalankan pendengaran kes-kes tertentu secara dalam talian.


Bagi melengkapkan dan menyokong pendengaran kes secara dalam talian ini, Badan Kehakiman maju selangkah lagi dengan melaksanakan projek perintis iaitu siaran langsung pendengaran kes secara dalam talian.

Pendengaran rayuan esok akan membabitkan tiga perayu iaitu – Zhoa Fangliang, Jin Haifang dan Zhu Cunhua terhadap Syarikat Pengangkutan Satu Hati Sdn Bhd.

Sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac, mahkamah masih boleh mendengar permohonan reman, pendakwaan kes baharu, permohonan kes jenayah, semakan keputusan mahkamah rendah dan pengurusan kes biasa. – BERNAMA

(Visited 102 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button