Alam Sekitar

Projek kereta kabel Penang Hill tiada keperluan, kata MNS

TIDAK ada keperluan untuk projek kereta kabel untuk Bukit Pulau Pinang, kata Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS).

Penasihat cawangan Pulau Pinang D. Kanda Kumar berkata MNS, sejak awal-awal lagi apabila kereta kabel itu dicadangkan, berpandangan bahawa kereta kabel untuk Penang Hill adalah tidak diperlukan.

Beliau bagaimanapun berkata, naik taraf kereta api bukit ketika itu adalah perlu.

“Sehingga hari ini, pendirian MNS masih kekal sama.

“Memandangkan pada 1990-an alam sekitar membimbangkan, 20 tahun kemudian, kebimbangan itu jauh lebih besar dengan kesan merosakkan pemanasan global dan perubahan iklim,” katanya kepada New Straits Times.


Semalam, Ketua Menteri Chow Kon Yeow, yang juga pengerusi Penang Hill Corporation, telah mengumumkan bahawa Hartasuma Sdn Bhd, perintis tempatan dalam industri rel tempatan, telah berjaya memenangi bidaan untuk projek kereta kabel itu.

Hartasuma dipilih daripada enam syarikat yang mengemukakan Permintaan Cadangan (RFP) bagi projek kereta kabel Penang Hill.

Anggaran pelaburan oleh Hartasuma dijangka berjumlah kira-kira RM245 juta dan projek itu berdasarkan tempoh konsesi selama 30 tahun.

Projek itu dijangka mengambil masa tiga tahun untuk siap sepenuhnya dan beroperasi.

Jajaran dan kesesuaian lokasi projek kereta kabel telah diambil kira oleh Jawatankuasa Penilaian, dengan tapak jajaran laluan yang paling boleh dilaksanakan berhampiran Taman Botani Pulau Pinang.

Kanda Kumar berkata MNS, melalui keahlian dalam Penang Forum, telah membantah projek kereta kabel Penang Hill dalam ulasan Rancangan Kawasan Tempatan Bukit Pulau Pinang (LAP).

“Kami akan mengadakan perbincangan dengan ahli Penang Forum yang lain mengenai perkara ini,” tambahnya.

(Visited 150 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button