Nasional

PRN mengejut jadi trend baharu dalam demokrasi negara

MALAYSIA tidak pernah berdepan dengan tiga Pilihan Raya Negeri (PRN) dalam tempoh kurang dua tahun.

Ini merupakan sesuatu yang luar biasa dalam enam dekad pilihan raya demokrasi.

Buat kali pertama, dua negeri di Semenanjung membuat pilihan raya mengejut untuk keluar dari krisis politik dengan kembali kepada rakyat bagi mendapatkan mandat segar.

Memetik laporan Astro AWANI, Johor sedang dalam persiapan mengadakan PRN mengikut jejak Melaka yang telah membuat PRN pada November lalu.

Sabah juga tidak asing dalam PRN mengejut ini termasuk yang terakhir pada September tahun 2020 dalam tempoh 27 bulan selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).


Sementara itu, ramai yang berpendapat bahawa PRN mengejut di Melaka dan Johor boleh dielakkan sementara menunggu PRU15 dalam beberapa bulan ini.

Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad menegaskan bahawa kerajaan negeri pimpinan UMNO bersetuju mengadakan PRN Johor untuk mendapatkan mandat baharu yang diperlukan kerana sebelum ini kerajaan pimpinannya hanya ‘bergerak’ atas ihsan pembangkang terutama ketika hendak membuat keputusan.

“Memandangkan kedudukan kerajaan yang boleh dikatakan bergerak atas ihsan pembangkang, ini tidak wajar berlaku di Johor, sebab itu pertimbangan mengadakan pilihan raya dilakukan.

“Saya perlu dapatkan semula mandat rakyat untuk Johor lebih maju, lebih berjaya,” katanya.

Menteri besar mempunyai hak dan budi bicara untuk membuat PRN dengan pembubaran diberi berkenan oleh ketua negeri walau apa pun kritikan dan ulasan digariskan di bawah Perlembagaan Negeri.

Susulan itu, munculnya spekulasi bahawa selepas ini akan ada banyak PRN mengejut ketika mandat semasa masih segar yang digelar sebagai trend baharu.

Namun begitu, Perak yang merupakan salah satu kerajaan negeri dirujuk, yang berada di bawah UMNO, menolak andaian itu.

Dalam pada itu, Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad menegaskan, pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor tidak akan berlaku di Perak kerana kerajaan negeri masih mendapat sokongan kuat termasuk daripada pembangkang dan akan diteruskan sehingga habis penggal.

“Sehingga ke hari ini, saya masih lagi mempunyai sokongan yang kuat, baik daripada parti dalam kerajaan mahupun pihak pembangkang.

“Dengan ruang masa yang masih ada sehingga habis penggal ini, lebih baik beri tumpuan sepenuhnya kepada pembangunan negeri ini dan menjaga kebajikan rakyat,” jelasnya.

Johor dan Perak merupakan dua negeri yang mengikat persefahaman dengan pembangkang sejak lebih setahun lalu, sehingga menjadi contoh kepada negeri-neger lain dan Pusat.

Kecuali di Sabah dan Sarawak di mana PRN secara berasingan di Semenanjung jarang berlaku.

Sebab itu terma “PRN” adalah luar biasa sehingga apa yang disaksikan di Melaka tahun lalu kecuali di Kelantan pada Mac 1978 ekoran krisis politik yang membawa kepada darurat dan seterusnya pembubaran DUN.

Sebelum PRU14, lima negeri yang ditadbir oleh pembangkang iaitu Kelantan, Terengganu, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor, lazimnya akan membubarkan serentak DUN masing-masing apabila kerajaan Pusat memutuskan untuk mengadakan PRU.

Sarawak yang awalnya mengadakan kedua-dua pengundian bagi kerusi DUN dan Parlimen serentak mengambil langkah memanggil PRN secara berasingan pada tahun 1979.

Selain itu, Sabah yang pernah mengadakan PRN berasingan memutuskan untuk bergerak sama bermulaPRU tahun 1999.

Susulan PRN September 2020, yang dipanggil sebagai mengejut, menunjukkan Sabah kembali kepada format asal.

Ada kemungkinan jika Sabah, Melaka dan Johor tidak akan mengadakan PRN apabila PRU akan diadakan.

Sejak PRU14, negara telah menyaksikan banyak perkara luar biasa dalam landskap pilihan raya termasuklah semakin banyak PRN mengejut.

Pilihan raya mengejut ialah pilihan raya dipanggil lebih awal sebelum mandat penuh semasa berakhir.

Pilihan raya mengejut ini boleh membawa kelebihan dan juga keburukan. Apapun, kerajaan yang memerintah akan menggunakan segala kesempatan untuk turun gelanggang dengan memanggil PRN mengejut.

Sementara banyak pihak berpandangan bahawa PRN Johor tidak akan memberi majoriti dua pertiga kepada mana-mana parti yang bertanding.

Namun, pola aliran keputusan PRN Melaka dan Sarawak terdahulu berkemungkinan boleh memberi gambaran awal mengenai keputusan PRN di Johor.

Di sebalik pelbagai andaian dan spekulasi bakal keputusan PRN Johor dengan bilangan parti dan calon bakal bertanding termasuk jumlah pengundi bakal menyaksikan rekod baharu, PRU15 sewajarnya dipanggil secepat mungkin untuk meredakan persekitaran politik yang makin tidak menentu meskipun kepimpinan kerajaan peringkat Persekutuan telah berubah tiga kali.

Terdapat satu persamaan yang menarik antara Johor dan Pusat iaitu Menteri Besar dan Perdana Menteri telah berubah tiga kali sejak Mei 2018.

Tarikh pengundian dijangkakan pada awal Mac iaitu sebulan selepas sambutan Tahun Baharu Cina dan sebulan sebelum kedatangan bulan Ramadan. – SM

(Visited 123 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button