Nasional

Premis akan ditutup jika gagal patuhi SOP

MANA-MANA premis perniagaan atau kilang yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM) ketika beroperasi dalam  tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan dikenakan tindakan tegas, termasuk penutupan premis berkenaan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, jika terdapat kes aktif COVID-19 dikesan di premis atau kawasan berkenaan, arahan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilaksanakan.

“Contohnya, jika ada penularan kes di sesuatu kawasan kita akan jalankan PKPD iaitu kita akan tutup kawasan tesebut dan kita akan laksanakan saringan dan akan asingkan mereka yang positif dan kuarantinkan mereka yang ada kontak rapat di lokaliti tersebut sama ada di kawasan kilang ataupun sebagainya.

“SOP adalah amat jelas jadi adalah penting untuk mematuhi SOP. Jika mereka tidak mematuhi SOP maka kita akan tutup lokaliti atau premis terbabit,” katanya pada sidang media harian berkaitan COVID-19 di sini hari ini.

Beliau berkata pihaknya dari semasa ke semasa akan memantau pematuhan SOP itu dan tindakan penguatkuasaan turut akan dijalankan bersama beberapa pihak lain yang terlibat seperti pihak berkuasa tempatan (PBT).

Menjawab pertanyaan sama ada KKM terlibat dalam menyediakan nasihat berhubung keputusan kerajaan untuk mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), beliau berkata keputusan itu dibuat secara kolektif.

“Secara asasnya KKM akan menyediakan nasihat itu, tidak seperti semasa kes memuncak, kami sedikit bimbang ketika itu beberapa minggu lepas kerana terdapat peningkatan yang ketara.

“…kini adalah jelas kita berada dalam fasa pemulihan, jika kita terus berbuat demikian, langkah ini akan terus menjadikan situasi bertambah baik,” katanya.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan kerajaan akan melaksanakan PKPB dengan membenarkan sebahagian besar aktiviti ekonomi dan sosial mulai 4 Mei ini.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata Malaysia telah memenuhi enam kriteria yang disarankan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk melaksanakan PKPB, antaranya kawalan sempadan masih kekal dan diperketatkan serta kemampuan fasiliti KKM dalam menguruskan wabak ini.

“Pada 14 April, kita berjaya landaikan dan hari ini, kes terkawal dan kita dapati ada dua angka, jadi bererti kita berjaya landaikan lengkuk dan berjaya elakkan peningkatan kes mendadak,” katanya.

Ketika ditanya sama ada KKM akan memperkenalkan garis panduan baharu agar orang awam memakai penutup hidung dan mulut ketika keluar rumah, Dr Noor Hisham berkata buat masa ini, mereka hanya digalakkan berbuat demikian ketika berada di tempat awam, dan pihaknya belum bercadang untuk mewajibkan penggunaan penutup hidung dan mulut.

“WHO telah memaklumkan bahawa penggunaan penutup hidung dan muka hanya untuk mereka yang bergejala dan di tempat awam, atau bila banyak berurusan dengan orang awam, mereka kena pakai penutup hidung dan mulut.

“Tetapi sekarang ni kita hanya menggalakkan orang awam pakai penutup hidung dan mulut kalau mereka perlu keluar rumah dan (berada) di tempat awam,” katanya. – BERNAMA

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button