BeritaPolitik

Prabakaran kekal di Batu, Tian Chua masih berfikir

Ahli Parlimen Batu, P Prabakaran menegaskan beliau tidak akan mengosongkan kerusi parlimen itu bagi memberi laluan kepada Naib Presiden PKR, Tian Chua kembali menjadi wakil rakyat kawasan itu.

Beliau akan terus berkhidmat kepada rakyat secara telus dan adil walaupun menerima desakan daripada pihak tertentu supaya melepaskan jawatan.

“Sebagai seorang Ahli Parlimen PKR, saya ingin menyumbangkan tenaga dan usaha untuk kebaikan parti serta merealisasikan agenda reformasi.

“Saya akan terus berkhidmat untuk rakyat secara telus dan adil tanpa melepaskan mereka di pertengahan jalan,” katanya dalam satu kenyataan.

Mengikut undang-undang Perkara 48(3) Perlembagaan, seseorang Ahli Parlimen akan hilang kelayakan selama lima tahun untuk bertanding dalam mana-mana pilihan raya mulai tarikh melepaskan jawatan.


Sebelum ini 14 badan bukan kerajaan (NGO) mencadangkan supaya Prabakaran mengosongkan kerusi itu bagi memberi laluan kepada Tian Chua bertanding semula di kawasan berkenaan.

Cadangan itu susulan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 6 November lalu yang membuat ketetapan pelucutan hak pencalonan Tian Chua sebagai calon pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) adalah tidak sah, sekali gus layak bertanding dalam mana-mana pilihan raya.

Sementara itu, Tian Chua akan membuat keputusan selepas pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai berakhir, sama ada perlu Langkah Batu untuk mendapatkan semula kerusi Parlimen Batu atau tidak.

Beliau mengakui banyak pihak mengharapkan dia kembali menjadi Ahli Parlimen Batu dan menganggap itu terlalu awal untuk membuat keputusan.

“Saya perlu mempertimbangkan pelbagai perkara sebelum buat keputusan. Saya tidak menafikan ramai yang mengharapkan saya kembali ke Parlimen.

“Itu pandangan mereka, tetapi saya harus menilai keadaan terlebih dulu, baru buat keputusan. Setakat ini saya tidak boleh ulas. Tengoklah nanti, mungkin selepas PRK Parlimen Tanjung Piai selesai, baru saya fikir,” katanya.

Tian Chua atau nama sebenarnya Chua Tian Chang kini menjadi Pengerusi Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) dan juga Penasihat Khas Menteri Kerja Raya, pernah menjadi Ahli Parlimen Batu selama dua penggal sejak tahun 2008 hingga 2018.

(Visited 113 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button