Nasional

Potongan gaji bagi mereka bekerja dari rumah tidak wajar

PETALING JAYA: Dua kumpulan pekerja membantah cadangan pengurangan gaji pekerja yang bekerja dari rumah.

Mengulas mengenai panggilan pengarah eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) Shamsuddin Bardan, jurucakap Kesatuan Kebangsaan Pekerja Bank (NUBE) dan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) memberitahu mereka tidak percaya syarikat mengalami pengurangan dalam produktiviti atau keuntungan akibat membenarkan pekerja mereka bekerja dari rumah.

Setiausaha Agung NUBE J Solomon berkata perniagaan akan mengarahkan pekerja mereka kembali ke tempat kerja jika produktiviti atau keuntungan mereka terjejas.

Shamsuddin baru-baru ini dipetik berkata bahawa elaun perjalanan boleh dibatalkan selain pemotongan gaji antara 10% dan 12%.

Tetapi Solomon berhujah bahawa syarikat yang pekerjanya bekerja dari rumah mendapat manfaat daripada pengurangan kos operasi.


“Pekerja bekerja dari rumah atas perbelanjaan mereka sendiri, bukan majikan mereka. Justeru, saya tidak nampak logik pekerja mengambil sebarang potongan gaji,” katanya.

Timbalan Presiden MTUC Mohd Effendy Abdul Ghani berkata mengurangkan gaji mereka yang bekerja dari rumah adalah tidak munasabah kerana ia membantu majikan mereka menjimatkan kos utiliti, sewa ruang pejabat dan kos lain.

Bagaimanapun, beliau berkata kebanyakan pekerja sudah tidak sabar untuk kembali ke tempat kerja mereka kerana mereka kekurangan sumber di rumah.

 

 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button