Auto Travel

Porsche 718 Cayman GT4 RS baharu mesin trek berkuasa 493hp

Porsche telah memperkenalkan 718 Cayman GT4 RS baharu di Pameran Auto Los Angeles tahun ini dan ia amat menarik seperti yang dijangkakan. Buat pertama kalinya nama “RS” yang selama ini dikhaskan untuk 911, tetapi ia kini digunakan di Cayman buat kali pertama, dan hasilnya mengagumkan.

Seperti yang diumumkan Porsche bulan lepas, model RS baharu adalah 23.6 saat lebih pantas daripada sebelumnya, 718 Cayman GT4 yang mendahului julat pada pusingan 20.6 km yang lebih pendek Nürburgring-Nordschleife, menetapkan masa 7:04.511 minit.

Untuk mencapai tahap prestasi ini, Porsche memberikan 718 Cayman GT4 RS enjin petrol 4.0 liter ‘flat-six’ yang sama seperti di dalam 911 GT3 terbaharu. Ianya mampu menghasilkan 500 PS (493 hp) dan 450 Nm tork, yang kurang sedikit daripada 911 GT3 yang menghasilkan 510 PS (503 hp) dan 470 Nm pada 9000rpm.

Menurut Road & Track, angka yang sedikit lebih rendah adalah disebabkan oleh paip ekzos yang lebih panjang yang diperlukan untuk membungkus enjin ke dalam kereta enjin pertengahan, menyebabkan kekurang tenaga yang direkodkan berpunca dari tekanan belakang. Walaupun begitu, GT4 RS mempunyai tambahan 80 PS (79 hp) dan 20-30 Nm berbanding GT4, membolehkan ia mencapai kelajuan tertinggi 315 km/j dan memecut dari 0-100 km/j dalam hanya 3.4 saat.

Sebagai perbandingan, GT4 dengan PDK akan mencapai kelajuan maksimum pada 302 km/j memerlukan 3.9 saat untuk melengkapkan pecut 0-100 km/j. Mengenai transmisi pula, kali ini tiada pilihan manual tersedia untuk GT4 RS, ianya hanya hadir dengan PDK dwi-clutch tujuh kelajuan yang mempunyai nisbah yang lebih pendek untuk meningkatkan pecutan.

Di luar rangkaian kuasa, GT4 RS juga mendapat beberapa tweak casis, termasuk ketinggian tunggangan 30 mm lebih rendah, pelekap suspensi sambungan bebola, spring yang lebih keras dan bar anti-golek serta peredam Bilstein yang boleh suai. Porsche juga menyediakan lebih banyak kebolehlarasan apabila melibatkan pelarasan camber dan kaki, jadi pemilik boleh menala kereta tersebut mengikut kesesuaian mereka.

Kereta itu juga dilengkapi dengan roda pengunci tengah aluminium tempa 20 inci, dengan cakera brek besi tuang di belakangnya, walaupun yang kedua boleh dinaik taraf kepada cakera karbon-seramik Porsche Ceramic Composite Brek (PCCB) sebagai pilihan.

Tidak banyak yang perlu diperhatikan bahawa GT4 RS kelihatan berbeza dengan ketara daripada GT4, dengan kebanyakan perubahan bertujuan untuk meningkatkan aerodinamik. Porsche berkata ciptaan baharunya menjana lebih kurang 25% lebih daya ke bawah daripada GT4 berkat sayap belakang leher angsa seperti GT3, pembahagi hadapan yang lebih besar dan peresap hadapan boleh laras.

Di bahagian bonet juga dilengkapi saluran NACA untuk penyejukan brek yang lebih baik, disertai dengan louvre pada spatbor hadapan yang lebih lebar untuk mengurangkan tekanan udara dalam telaga roda. Lebih jauh ke belakang, GT4 RS mendapat salur masuk udara pada tingkap suku belakang, yang dikatakan oleh Porsche “memperbaiki kedua-dua aliran udara masuk dan, pada masa yang sama, mencipta bunyi masukan mendebarkan betul-betul di sebelah telinga penumpang.” Salur masuk udara lain di hadapan roda belakang dikekalkan dan digunakan untuk system penyejukan enjin.

Pengurangan berat kenderaan juga merupakan sebahagian daripada transformasi RS, dengan plastik bertetulang gentian karbon (CFRP) digunakan untuk komponen seperti bonet dan sayap hadapan, manakala tingkap belakang diperbuat daripada kaca ringan.

Sementara itu, bahagian dalam, yang mengekalkan susun atur yang sama seperti GT4, mendapat permaidani yang lebih ringan, bahan penebat yang jauh lebih sedikit, panel pintu ringan dengan gelung bukaan kain dan jaring pada petak penyimpanan. Semua ini membantu menjadikan GT4 RS mempunyai berat 35 kg kurang daripada GT4 yang dilengkapi PDK, menjadikan penimbang itu mencapai 1,415 kg.

Porsche juga akan menawarkan pakej Weissach pilihan, yang memberikan penutup petak bagasi hadapan kereta, salur masuk udara proses, salur udara penyejuk, penutup peti udara, trim bahagian atas cermin luaran dan sayap belakang kemasan anyaman karbon.

Pakej itu juga memasukkan paip ekor titanium yang menyerupai pada Porsche 935 eksklusif, sangkar gulungan titanium, roda magnesium palsu, bahagian papan pemuka atas upholsteri Race-Tex dan logo Porsche besar yang disepadukan ke tingkap belakang. Jika itu tidak mencukupi, pelanggan yang membeli GT4 RS juga boleh membeli jam tangan Porsche Design Chronograph 718 Cayman GT4 RS yang unik.

Penghantaran GT4 RS akan bermula pada bulan Disember dan dua tempat duduk itu membawa harga asas Euro141,338 termasuk VAT (RM667,762) di Jerman. Ini menjadikannya versi Cayman yang paling mahal dan paling mahal, kerana GT4 bermula pada Euro101,235 (RM478,140), manakala asas biasa Cayman berharga Euro58,038 (RM274,144). – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button