Nasional

Populasi bertambah, sekolah baru bakal dibina

KEMENTERIAN Pendidikan akan membangunkan lebih banyak sekolah di kawasan berpenduduk padat atau lokasi yang dijangka menyaksikan peningkatan populasi.

Menteri Pendidikan Kanan Datuk Dr Radzi Jidin mengakui terdapat ketinggalan dalam pembangunan sekolah baharu, kerana ia tidak selari dengan pertambahan penduduk.

“Ada kalanya berlaku kelewatan atau ketiadaan pembangunan sekolah baharu walaupun pembangunan pesat di kawasan tertentu.

“Semua itu akan berubah apabila kementerian memulakan pendekatan yang lebih proaktif terutama di kawasan yang dijangka mengalami pertambahan penduduk.

“Ini akan dilakukan dengan membuat persiapan awal untuk membina sekolah baharu seiring dengan pembangunan kawasan tersebut,” katanya kepada pemberita semasa majlis pecah tanah SK Putrajaya Presint 8(3) di Putrajaya semalam.

Dengan kos RM38 juta, pembinaan sekolah itu diluluskan dalam pelan rolling keempat di bawah Rancangan Malaysia Ke-11.

Sekolah yang mempunyai 36 bilik darjah serta kemudahan lain itu dijangka siap pada November tahun depan dan mengambil murid pada Januari tahun berikutnya.

Kini terdapat 439 murid SK Putrajaya Presint 8(3) ditempatkan sementara di 18 bilik darjah di SMK Putrajaya Presint 11 (2) sejak 2020.

Dalam catatan media sosial awal semalam, Radzi berkata kontrak 2,683 guru yang sepatutnya tamat bulan depan akan dilanjutkan.

“Seramai 2,683 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred 41 yang dilantik di bawah Kontrak Perkhidmatan (CoS) pada 2020 akan dilantik semula secara kontrak selepas hubungan mereka ditamatkan pada 9 Jun.

“Ini disahkan menerusi maklum balas yang diterima kementerian daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) semalam (Jumaat).

“Ini selaras dengan kenyataan saya sebelum ini, yang mana saya menyatakan bahawa kementerian sedang kehabisan segala cara untuk mencari penyelesaian terbaik berhubung kedudukan kumpulan guru yang dilantik melalui CoS,” katanya di Facebook.

Radzi berkata keputusan temu duga guru yang akan dilantik melalui CoS di bawah pengambilan khas sekali sahaja Pegawai Perkhidmatan Pendidikan boleh didapati di portal SPP di www.spp.gov.my sejak Jumaat.

“Calon boleh menyemak keputusan temu duga di portal.”

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button