EkonomiPolitik

Politik berlebihan hancurkan ekonomi negara – bekas KM Sabah

Bekas ketua menteri Sabah Salleh Said Keruak prihatin dengan nasib ekonomi Malaysia sekiranya ahli politik terus mengutamakan kepentingan peribadi mereka berbanding kebajikan rakyat.

Dalam catatan di blognya hari ini, dia mendesak semua pihak untuk bekerjasama untuk membantu negara ini daripada keadaan yang ditimbulkan oleh wabak Covid-19

“Bagaimana kita dapat melakukan ini jika kita tidak berfikir sebagai satu pasukan? Inilah yang membimbangkan rakyat dan Raja kita, ”katanya.

Bekas menteri persekutuan itu mempunyai amaran yang lebih mengerikan mengenai kesan wabak ini terhadap ekonomi global.

“Walaupun vaksin dijumpai tahun depan, mungkin memerlukan masa bertahun-tahun bagi negara untuk pulih secara ekonomi, kerana para pakar menyarankan bahawa kemerosotan ekonomi global dari Covid-19 akan lebih buruk daripada Kemelesetan Ekonomi  pada tahun 1920-an.


“Ketika Barat bersin, Malaysia mengalami demam. Kemerosotan ekonomi di Barat pasti akan mempengaruhi kita, ”katanya, sambil menambah bahawa tidak ada negara yang bebas selamat dalam era globalisasi ini.

“Malaysia bergantung pada Barat sebagai sumber pasarnya, jadi jika Barat menderita, begitu juga kita. Raja-Raja kita juga prihatin dan pernyataan dari istana telah mencerminkan ini. ”

Dua hari yang lalu, Salleh mengkritik ahli politik dengan mengatakan bahawa mereka telah menjadi tidak popular dalam kalangan orang yang muak dengan pergolakan politik yang tidak pernah berakhir.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button