Nasional

Polis yang berpangkat juga minta duit – KPN

BUDAYA meminta wang wujud bukan sahaja dalam kalangan anggota polis berpangkat rendah, malah pegawai peringkat atasan juga turut terlibat kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Badur.

Katanya, itu sebabnya beliau ia berusaha menghancurkan budaya lama ini, untuk memastikan integriti dan kredibiliti pasukan polis disanjung dan dihormati oleh masyarakat.

Beliau mendedahkan bahawa terdapat beberapa pegawai telah bersara yang masih menggunakan kedudukan sebelumnya untuk meminta “pelbagai perkara” daripada pegawai yang masih berkuatkuasa.

“Apabila mereka tidak dilayan, mereka kecewa dan mulai mencari kesalahan. Saya ingin memberitahu kumpulan ini, polis (pasukan) bukan milik saya atau milik anda, tetapi negara,” katanya.

Beliau juga menjelaskan bahawa penyataan kartel dalam pasukan itu tidak ada kaitan dengan hakikat bahawa tempohnya sebagai KPN akan berakhir pada bulan Mei.


“Walaupun ada yang mengatakan bahawa itu adalah taktik ‘nakal’ untuk memperpanjang masa saya, ia tidak ada kaitan dengan saya (jawatan). Saya hanya bingung bagaimana ada yang mengkritik apabila seseorang melakukan sesuatu yang baik,” katanya.

Beliau telah meminta maaf kepada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin kerana mendedahkan masalah itu tanpa memaklumkannya sebelumnya.

“Saya hanya akan mengemukakan masalah itu kepada menteri,” katanya, sambil menambah bahawa terserah kepada Hamzah apakah akan mengemukakan masalah itu ke Suruhanjaya Pasukan Polis. – SM

(Visited 468 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button