Berita

Polis tidak sepatutnya haramkan perjumpaan Dong Zong

PEMIMPIN DAP, Lim Kit Siang berkata, polis tidak sepatutnya mengharamkan mesyuarat tertutup Dong Zong berhubung isu Jawi di sekolah rendah Cina dan Tamil walaupun polis berada di bawah tekanan yang kuat kerana ancaman yang tidak bertanggungjawab dan hasutan pihak ekstremis.

“Sekarang polis mempunyai tanggungjawab yang besar untuk menunjukkan bahawa mereka adalah tangan tangan dan mengambil tindakan terhadap mereka yang menghasut hingga mencetus ancaman rusuhan terhadap pertemuan tertutup Dong Zong,” katanya dalam kenyataan di Gelang Patah hari ini.

“Seperti yang telah saya katakan sebelum ini, walaupun Wawasan 2020 tidak akan dicapai tahun depan yang akan bermula dalam masa empat hari, lebih ramai rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama atau wilayah, cuba menjadi Bangsa Malaysia  dan menyelesaikan krisis mengenai isu Jawi dalam cara Malaysia yang aman dan konsensus,” katanya.

Polis sebelum ini mendapatkan perintah mahkamah bagi menghentikan perjumpaan pemimpin Dong Zong kerana dikhuatiri akan menimbulkan suasana kecoh, berikutan bantahan dan laporan polis pelbagai pihak berhubung tindakan kumpulan yang sering menimbulkan ketegangan membabitkan kepentingan kaum Cina.

(Visited 50 times, 1 visits today)


Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button