Ekonomi

Polemik Moratorium kerana komunikasi caca merba

BERPUNCA dari komunikasi caca merba, kini menjadi polemik. Pasti ramai yang tidak faham apa erti perkataan terakru. Mungkin ramai yang menganggapnya teraku tetapi telah disalah eja.

Istilah terakru hanya difahami oleh mereka yang mempunyai asas pendidikan di dalam bidang perniagaan, sekurang-kurangnya di peringkat diploma.

Jadi apabila penjelasan yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia terlalu tinggi bahasa menyebabkan majoriti masyarakat tidak memahami.

Penjelasan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula terlalu mendasar menggunakan istilah Makcik Kiah hingga menyebabkan ia disalah faham oleh majoriti  rakyat.

Secara asas yang saya faham bank perlu mengekalkan pendapatan dan sudah tentu melalui faedah.


Bank tidak akan dapat membayar gaji pekerjanya jika tiada pendapatan untuk enam bulan.

Institusi perbankan sangat penting kerana ia tunggak ekonomi negara. Bank tidak akan boleh bertahan tanpa pendapatan selama enam bulan.

Jika sistem perbankan kita runtuh, maka ekonomi negara juga akan runtuh.

Di sinilah komunikasi caca merba menyebabkan tiba-tiba sahaja rakyat berang.

Komunikasi caca merba ini tetap akan berlaku walaupun menggunakan khidmat pakar komunikasi kerana ia sukar disinergi dengan pihak industri.

Mungkin penjelasan oleh Ketua Penerangan UMNO, Shahril Sufian Hamdan ini lebih mudah difahami dan supaya lebih mudah difahami saya kekalkan bahasa pasar yang digunakan.

Berikutan posting yang dibuat oleh beliau di Facebook Shahril Sufian Hamdan

 

POLEMIK MORATORIUM: APA PILIHAN KITA?

Saya pecahkan penerangan kepada dua aspek. Pertama, aspek pilihan yang ada kepada peminjam berlandaskan kenyataan terkini Bank Negara Malaysia malam tadi. Kedua, aspek pengurusan politik.

A. ASPEK PILIHAN YANG ADA KEPADA PEMINJAM

Ada 3 pilihan:

1) tolak moratorium. Bayar macam biasa.

Jika ambil moratorium, boleh pilih

2) pada bulan Oktober 2020, bayar lumpsum jumlah tertangguh. Kalau sebelum moratorium ini, tiap2 bulan bayar RM1,000, bulan Oktober nanti bayar 1000+6000 = RM7,000. Dengan cara ini, tiada tambahan faedah dikenakan dan tiada tambahan tempoh pinjaman. Cuma berat la tiba-tiba nak bayar 7,000.

3) bermula Oktober 2020, mula bayaran lebih untuk tampung faedah dikenakan (terakru). Ikut contoh RM1,000 tadi, bermula Oktober 2020, bayaran mungkin naik ke RM1,030 atau mengikut formula kontrak masing-masing dan baki tempoh pinjaman. Bab ini, bank masing-masing kena jelaskan berapa sebenarnya lebihan – juga bergantung sama ada faedah berganda (compounded) atau tidak. Kalau ikut opsyen ini, tempoh pinjaman juga dipanjangkan 6 bulan. Contoh, kalau sebelum ini baki tempoh pinjaman 60 bulan, sekarang jadi 66 bulan.

Opsyen 3 ni barangkali tak terasa sangat sebab bayaran faedah terakru 6 bulan itu dibahagikan mengikut baki tempoh bayaran.

—–

B) ASPEK PENGURUSAN POLITIK

Sebarang kenyataan dalam tempoh 12-24 jam akan datang, Kerajaan wajar mengakui kelemahan komunikasi yang berlaku. Jika Kerajaan seolah-olah terlalu defensif dan dilihat menyalahkan rakyat salah faham dan sebagainya, itu satu kesilapan. Kenapa?

1. tak boleh dinafikan komunikasi tidak sempurna. Contohnya, soalan lazim (FAQ) Bank Negara Malaysia pun berubah. Pada awalnya tidak disebut faedah berganda (meskipun tidak juga dijanjikan tiada faedah berganda). Sekarang ini disebut pula ada kemungkinan faedah berganda mengikut budibicara bank-bank komersil. (Rujuk lampiran pertama dan kedua)

Contoh lain, pada mulanya dilihat bahawa moratorium ini adalah automatik dan hanya mereka yang tidak mahu, boleh tolak. Sekarang kena tunggu bank menghubungi kita dan kita kena pilih pula.

2. dalam penerangan Kerajaan sebelum ini, tidak cukup ditekankan bahawa bayaran faedah terakru tetap dikenakan. Ya, mungkin ada dalam FAQ dan penerangan teknikal, tetapi ia tidak dijelaskan dalam bahasa mudah. Seharusnya Kerajaan cakna dengan tanggapan umum dan awal-awal memperbetul sebarang salahtanggapan.

Malah dalam FAQ BNM pun ada penerangan yang mengelirukan sebelum ini. Dalam satu ayat kata ada faedah terakru dikenakan. Dalam ayat lain, BNM gambarkan bahawa jadual pembayaran tetap sama. Macam mana nak sama kalau ada tambahan faedah terakru dikenakan? (Lampiran ketiga)

—-

Pun begitu, saya agak sinis dengan kritikan pihak pembangkang yang seolah-olah meraikan isu ini. Sewaktu awal-awal pengumuman moratorium ini pada 24 Mac, kalau ingat, yang melaporkan dahulu bukan Perdana Menteri mahupun Kementerian Kewangan, tetapi melalui satu pekeliling dari BNM yang terdedah kepada media.

Waktu itu, ramai puak PH berpusu-pusu memuji dan beri kredit kepada BNM, seolah-olah ia tiada kena mengena dengan Kerajaan. (Lampiran keempat)

Hari ini, bila BNM buat kesilapan komunikasi, PH salahkan Kerajaan 100% pula.

Itu mainan politik yang tidak ikhlas.

Ya, ada kekurangan disini, khususnya kegagalan memperbetul dan menjelaskan dari awal – yakni kelemahan komunikasi.

Ini waktu luar biasa. Tiada Kerajaan dalam dunia sekarang ini yang terselamat dari tekanan mendesak. Walaupun pada hemat saya perlu ada pakej pemulihan ekonomi menjangkaui inisiatif Prihatin sedia ada (akan saya kupas lagi kelak), sekurang-kurangnya Kerajaan telah membuktikan ada usaha mempermudah aliran tunai rakyat. Jika wujud kekurangan, akui dan cuba fahamkan kepada rakyat dengan nada rendah diri. – SM

(Visited 115 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button