NasionalPolitik

PM tak menghadap Agong hari ini, kata Istana Negara

ISTANA Negara menafikan laporan yang mendakwa Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob akan menghadap Yang di-Pertuan Agong hari ini untuk memohon pembubaran Parlimen.

Sementara itu, sumber dari pejabat Perdana Menteri memberitahu jadual Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini ‘padat dengan mesyuarat..

Bagaimanapun dalam jadual itu tidak mempunyai mesyuarat yang dijadualkan di Istana Negara, termasuk untuk beberapa hari akan datang.

Memetik blogger Zaharin Yasin sebelum ini mencatatkan bahawa Ismail Sabri ditetapkan untuk menghadap Raja hari ini.

Laporan itu berkata beliau akan diiringi oleh Setiausaha Agung UMNO Datuk Ahmad Maslan, mewakili Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.


Ketika dihubungi, Ahmad Maslan turut menolak laporan tersebut. “Siapa cakap macam tu? Zaharin? Bukankah dia telah dipecat?” dia tanya.

Pada Jumaat, Ahmad telah mengumumkan bahawa keahlian Umno Zaharin telah ditamatkan serta-merta kerana melanggar etika parti.

Zaharin, bekas setiausaha Umno Bahagian Bandar Tun Razak, terkenal dengan komen kritisnya terhadap Zahid.

Ahmad juga berkata Majlis Tertinggi Umno bersetuju bahawa Parlimen harus dibubarkan “tidak lama lagi” untuk pilihan raya tahun ini

Beliau berkata Ismail telah diberi budi bicara untuk mencadangkan tarikh kepada Yang di-Pertuan Agong untuk pembubaran Parlimen.

Penggal Parlimen semasa berlangsung sehingga Julai 2023 dan pilihan raya umum mesti diadakan selewat-lewatnya pada pertengahan September.

Bagaimanapun, beberapa pemimpin Umno telah mendesak Ismail, yang merupakan naib presiden parti, supaya mengadakan pemilihan awal. – SM

(Visited 82 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button