Politik

PM selesai mengadap Agong, Anwar baharu tiba di Istana Negara

KEMASKINI

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah tiba di Istana Negara pada hari Rabu (9 Jun) pagi. Konvoi beliau dilihat memasuki pintu istana pada pukul 7.49 pagi.

Pemimpin PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba pada pukul 10.50 pagi dan masih di istana.

Tun Dr. Mahathir Mohamad difahamkan akan mewakili parti Pejuang akan menghadap Yang di-Pertuan Agong petang esok.

Satu siri pertemuan peringkat tinggi akan berlangsung mulai hari ini, dengan Yang di-Pertuan Agong oleh pemimpin politik dari kedua-dua belah pihak.

Difahamkan, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah memberikan perkenan kepada para pemimpin parti politik utama dan dipercayai bahawa pertemuan itu akan membincangkan keadaan politik semasa.


Tidak dijelaskan apa butir pertemuan itu di tengah-tengah perbincangan mengenai kemungkinan landskap politik baru dan Proklamasi Darurat yang sedang berlangsung yang akan berakhir pada bulan Ogos.

Selain Dr. Mahathir dan Muhyiddin, Anwar juga telah menerima undangan untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong.

The Vibes melaporkan pada hari Selasa bahawa Ahli Parlimen Port Dickson akan menghadiri mesyuarat pada hari Rabu pagi.

Namun, tidak diketahui jam berapa pertemuan itu akan berlangsung. Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, sepucuk surat dihantar ke pejabat parti Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Terengganu pada 4 Jun.

Namun, dia tidak mengatakan bila ia akan berlangsung.

Juga difahamkan bahawa Agong juga akan bertemu dengan pemimpin DAP pada hari Khamis (10 Jun) dan seterusnya UMNO pada hari Jumaat (11 Jun).

(Visited 361 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button