Luar Negara

PM Jepun undang kritikan Korea Selatan

PERDANA Menteri Jepun Fumio Kishida yang menghantar persembahan upacara kepada Kuil Yasukuni Tokyo untuk kematian perang mengundang kritikan daripada negara jiran seperti Korea Selatan.

Kishida, yang juga menghantar persembahan pada Oktober pada masa perayaan di kuil itu, telah mengikuti contoh pemimpin Jepun terdahulu dengan mengelak daripada melawat sendiri semasa perayaan musim bunga dan musim luruh untuk mengelakkan kemarahan China dan Korea Selatan.

Kuil itu, di Tokyo, dilihat oleh Beijing dan Seoul sebagai simbol pencerobohan tentera Jepun pada masa lalu kerana ia termasuk 14 pemimpin masa perang Jepun yang disabitkan bersalah sebagai penjenayah perang oleh tribunal Berikat di kalangan 2.5 juta kematian perang yang dihormati di sana, dan persembahan masa lalu telah menimbulkan kemarahan.

Kishida, yang dilihat lebih liberal dalam kalangan penggubal undang-undang dalam Parti Demokratik Liberal yang memerintah, telah menyatakan harapan untuk memperbaiki hubungan dengan Korea Selatan di bawah Presiden yang dipilih Yoon Suk-yeol, yang memegang jawatan pada 10 Mei. – SM

(Visited 36 times, 1 visits today)


Show More

Related Articles

Back to top button