Politik

PKR tetap teruskan agendanya – Saifuddin

Setiausaha Agung PKR Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengatakan mereka menghormati gencatan senjata politik UMNO dengan Perikatan Nasional (PN) tetapi akan meneruskan usaha untuk mengembalikan mandat kepada rakyat.

Dalam satu kenyataan hari ini, Saifuddin mengatakan bahawa mereka akan terus berusaha mencapai matlamat mereka dengan bantuan Ahli Parlimen yang turut sama dalam hasrat tersebut.

Mengulas lebih lanjut, dia mengatakan tujuan mereka adalah untuk memperbaiki arah kepemimpinan negara, terutama dalam memerangi Covid-19, menghidupkan kembali ekonomi dan menggandakan usaha untuk menyelesaikan masalah rakyat.

Presiden UMNO Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi telah menyatakan sokongan berterusannya kepada kerajaan PN untuk memastikan agenda membantu rakyat dan ekonomi diberi keutamaan.

Kenyataan Zahid muncul di tengah hubungan tegang antara UMNO dan PPBM. Baru minggu lalu, UMNO mengatakan telah menetapkan “syarat baru” untuk sokongan mereka yang berterusan terhadap pemerintah.


Pernyataan sokongan Zahid datang setelah dilaporkan bahawa dia dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan perbincangan mengenai “syarat baru”.

Sebelumnya, Zahid telah mengumumkan bahawa banyak ahli parlimen UMNO mulai menyokong presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri berikutnya dan bahawa dia tidak dapat menghalangnya daripada melakukannya.

Anwar mengaku mendapat sokongan majoriti ahli parlimen untuk membentuk pemerintahan berikutnya dan mengatakan bahawa dia telah mengemukakan dokumen mengenai hal ini kepada Yang di-Pertuan Agong Selasa lalu.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button