Politik

Pilihan raya negeri Sarawak bila-bila masa – Abang Jo

Ketua Menteri Sarawak, Datuk Abang Johari Openg hari ini memberi isyarat bahawa negeri itu akan mengadakan pemilihannya “bila-bila masa dari sekarang” walaupun Malaysia menghadapi lonjakan kes Covid-19.

Ini adalah petunjuk paling jelas setakat ini bahawa Abang Johari, yang juga presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan ketua Gabungan Parti Sarawak (GPS), sedang berusaha untuk memperluas mandatnya.

“Saya ingin menyampaikan mesej bahawa gendang akan dibunyikan. Saya mempunyai kayu dalam keadaan siap sedia dan juga tongkat dalam keadaan siap sedia.

“Apabila gendang dipukul dengan kayu pada bila-bila masa dari sekarang, kita semua mesti keluar untuk mempertahankan PBB dan GPS dalam pilihan raya,” katanya kepada konvensyen mini PBB di Sibu hari ini.

Mandat GPS akan tamat pada bulan Jun depan.


Abang Johari berkata PBB dan GPS mempunyai pengalaman dalam mentadbir negeri dan bahawa mereka akan mempertahankan hak-hak negeri yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC).

Ketua menteri juga mengatakan stesen televisyen milik kerajaan akan dilancarkan oleh Taib pada 10 Oktober untuk bertepatan dengan ulang tahun rasmi gabenor Sarawak.

“Stesen ini akan menayangkan kebanyakan program yang berkaitan dengan Sarawak,” kata Abang Johari, sambil menambah bahawa Sarawak kaya dengan seni dan budaya dan pemandangan indah yang akan menarik pelancong.

Antara yang hadir di konvensyen mini itu ialah Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah dan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak Datuk Sri Fatimah Abdullah dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Alexander Nanta Linggi.

Konvensyen ini dihadiri oleh lebih 1,000 perwakilan dari cawangan PBB di zon tengah Sarawak.

Sarawak mencatatkan tiga kes Covid-19 baru hari ini sementara statistik harian negara meningkat kepada 317 jangkitan baru hari ini.

(Visited 171 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button