Kesihatan

Pil Covid-19 telah tiba di Malaysia

PETALING JAYA: Penghantaran pertama pil antiviral untuk merawat Covid-19 telah tiba, kementerian kesihatan mengumumkan hari ini.

Sebanyak 48,000 kotak pil Paxlovid Pfizer telah dihantar kepada Pharmaniaga Logistic Sdn Bhd, kata ketua pengarah kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

“Paxlovid adalah satu lagi senjata melawan Covid-19. Bagaimanapun ia bukan pengganti vaksin Covid-19 atau langkah pencegahan untuk mengelak jangkitan,” katanya.

Pil itu disyorkan untuk pesakit Covid-19 berumur 18 tahun ke atas, yang bukan dalam kategori berisiko tinggi dan yang tidak memerlukan terapi oksigen.

Noor Hisham berkata, untuk keberkesanan optimum, pil perlu diambil sejurus selepas pesakit disahkan positif, atau dalam tempoh lima hari selepas menunjukkan simptom.


Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah AS, Paxlovid ditadbir sebagai tiga tablet (dua tablet merah jambu nirmatrelvir dan satu tablet putih ritonavir).

Mereka harus mengambil dua kali sehari selama lima hari, dengan jumlah 30 tablet. Paxlovid tidak dibenarkan untuk digunakan lebih lama daripada lima hari berturut-turut.

Beberapa kesan sampingan ubat yang mungkin termasuk sakit sendi, muntah, cirit-birit, tekanan darah tinggi, dan perubahan dalam deria rasa.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button