NasionalPolitik

PH kalah di PRN Melaka kerana terus ulang skrip lama

PRESTASI buruk Pakatan Harapan di Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka disebabkan kegagalannya menawarkan sesuatu yang baharu kepada pengundi dan pergantungan berterusannya kepada “skrip lama yang sama” terhadap lawannya, kata seorang bekas timbalan menteri.

Memetik laporan Free Malaysia Today, Loga Bala Mohan dari myPPP yang juga bekas komponen Barisan Nasional, berkata, pembangkang harus memainkan peranannya dengan lebih berkesan dalam menunjukkan bagaimana mereka boleh melakukan lebih baik daripada pihak yang sedang berkuasa.

“Menjelang pilihan raya Melaka, kita mendengar pembangkang, PH dan juga (bekas perdana menteri) Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata perkara yang sama yang mereka lakukan sebelum PRU14.

“Mereka menyerang Najib (Razak), Barisan Nasional dan UMNO, memanggil mereka dengan pelbagai nama. Bagaimanakah ia menunjukkan kepada orang yang anda boleh menjadikan hidup mereka lebih baik?” Kata Naib Presiden Kanan myPPP itu.

Minggu lalu, BN memenangi 21 daripada 28 kerusi yang dipertandingkan di Melaka. PH hanya berjaya menang lima manakala Perikatan Nasional menang dua. Pada PRU14, PH memenangi negeri itu dengan 15 kerusi.


Loga berkata, PH sepatutnya menggunakan pilihan raya Melaka sebagai peluang untuk menangani kritikan yang dihadapinya sepanjang 22 bulan memerintah, dan menerangkan kepada pengundi apa yang telah dipelajari daripada pengalamannya dan bagaimana ia akan menjadi lebih baik.

“Tetapi apa yang mereka lakukan? Atas semua kritikan mereka terhadap mereka yang mencetuskan kejatuhan kerajaan PH dalam Langkah Sheraton, menggelar orang ramai sebagai ‘pengkhianat’ dan ‘katak’ (katak), mereka menerima dua pembelot UMNO,” katanya.

Beliau juga berkata pembangkang harus lebih merendah diri dan memberi pujian kepada lawan mereka di mana ia sepatutnya, termasuk Najib.

“Ramai menghargai sumbangan dan dasar Najib, seperti projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura. Ini banyak diketengahkan dalam pilihan raya Melaka.

“Yang lepas, apabila PH berkuasa, mereka menangguhkan projek itu tetapi baru bulan lepas, (bekas menteri kewangan) Lim Guan Eng menggesa kerajaan memulihkannya. Jadi orang hilang harapan apabila mereka melihat pembangkang mengubah nada mereka.”

Beliau berharap PH akan berusaha ke arah menjadi pembangkang yang lebih matang, objektif dan berkesan.

“Mereka berpeluang menunjukkan mereka boleh melakukan lebih baik, bukan sahaja di peringkat persekutuan tetapi di Melaka. Jangan hanya menentang (kerajaan) demi untuk berbuat demikian. Jika sesuatu yang kerajaan buat itu baik, sokonglah, jika tidak, jelaskan mengapa,” katanya.

(Visited 132 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button