Nasional

PH bersedia untuk disiasat oleh SPRM, kata Anwar

PKR dan parti komponen dalam Pakatan Harapan (PH) bersedia jika pihak berkuasa mahu menyiasat akaun kewangan gabungan itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata PKR dan parti komponen dalam PH sentiasa menghantar penyata kewangannya dengan segera untuk diaudit oleh Pendaftar Pertubuhan setiap tahun.

“Saya tiada masalah sekiranya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menerima laporan dan mahu menyiasat kami,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Kabinet di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas kenyataan pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang mencabar PKR dan DAP untuk menerbitkan akaun mereka yang telah diaudit.

Dua hari lalu, Datuk Dr Marzuki Mohamad, bekas setiausaha sulit utama kepada Muhyiddin Yassin, telah menerbitkan penyata akaun parti Bersatu bagi tahun 2020 dan 2021.


Dalam catatan di akaun media sosialnya, Marzuki berkata penyata akaun itu dibentangkan semasa perhimpunan agung parti.

“Bagi mereka yang menuduh Bersatu menerima RM4 bilion daripada dana Pakej Rangsangan Ekonomi RM92.5 bilion, anda boleh lihat penyata akaun pihak yang telah diaudit untuk 2020 dan 2021.

“Penyata akaun yang telah diaudit dibentangkan semasa perhimpunan agung tahunan parti.

“Penyata akaun kini menjadi dokumen awam kerana ia juga diserahkan kepada RoS. Kami tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan,” tulis Marzuki.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki mengesahkan suruhanjaya itu telah membekukan akaun Bersatu.

Beliau berkata akaun itu dibekukan bagi membolehkan SPRM menyiasat dana yang dipercayai diperoleh daripada hasil haram.

Siasatan adalah di bawah Akta SPRM 2009 dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

(Visited 111 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button