Politik

PH bersedia hadapi PRU mengejut, rundingan agihan kerusi sedang berjalan – Fahmi Fadzil

SEKIRANYA diadakan pilihan raya umum mengejut minggu depan, Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil mengatakan parti itu sudah siap. Begitu juga dengan Pakatan Harapan (PH).

Seboleh mungkin mereka tidak mahu Pilihan Raya Umum Ke-15 berlangsung ketika wabak Covid-19 masih lagi tidak terkawal dan keadaan ekonomi yang belum pulih, namun anggota parlimen Lembah Pantai itu mengatakan, parti-parti dalam pakatan itu  telah memulakan perancangan pilihan raya.

“Banyak rundingan agihan kerusi, misalnya, sudah dimulai dan beberapa jentera sudah siap sedia.

“Rumusannya adalah kerusi yang pernah dimenangi sebelum ini dan juga kerusi tradisional, tidak akan dipersoalkan.

“Pada ketika ini, saya percaya kita lebih bersedia dari segi kerusi kita,  jadi kita akan lebih bersedia daripada Bersatu dan beberapa pihak lain,” katanya kepada Malay Mail.


Memetik temu bual beliau dengan Malay Mail Fahmi berkata, pilihan raya kecil Slim dan pilihan raya negeri Sabah telah mengubah pandangan banyak anggota parlimen PH kerana ia  telah memberikan gambaran keseluruhan mengenai sentimen penyokong masing-masing kepada parti itu di akar umbi.

“Beberapa bulan yang lalu, kita tidak ada Slim (pilihan raya), kita tidak ada pilihan raya negeri Sabah.

“Sabah juga merupakan peluang bagi kami untuk mengaktifkan jentera kami di peringkat pusat dan kami berjaya malakukan beberapa perkara utama walaupun ada orang bertanya mengapa kami tidak bertanding di bawah logo Warisan.

“Jika anda melihat Sook, Sabah pada PRU14, ketika Warisan bertanding dengan logo mereka, mereka hanya mendapat 18 peratus undi.

“Kali ini dengan logo PKR, calon kami mendapat 32 peratus undi. Itu adalah peningkatan sokongan yang cukup besar,” katanya.

Pada masa yang sama, Fahmi mengatakan bahawa persediaan pilihan raya telah menjadi fokus utama ketika PH bersiap sedia untuk pilihan raya negeri Sarawak yang dijadualkan pada bulan September tahun depan.

“Sama ada kita suka atau tidak, menjelang tahun depan itu akan terjadi,” katanya.

Pengundian negeri Sarawak dilakukan setiap lima tahun tetapi kebanyakan orang berpendapat bahawa ia akan diadakan pada akhir tahun ini.

Pilihan raya tidak perlu

Namun, Fahmi berkata, pilihan raya umum pada masa ini tidak diperlukan dan sebaliknya, Ahli Parlimen itu berpendapat semua parti perlu melakukan gencatan politik.

“Bagi saya, cara untuk menyelesaikan kebuntuan politik, masalah ketidakstabilan politik adalah melalui penyelesaian politik.

“Sama ada ahli parlimen hadir dengan gencatan senjata – sesuatu yang dicadangkan oleh Anthony Loke – atau anda membenarkan pertukaran kuasa secara aman kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya.

Loke adalah Ahli Parlimen Seremban DAP dan Anwar adalah Presiden PKR, Ahli Parlimen Port Dickson dan juga ketua Pembangkang.

Pada Ogos lalu, Loke membangkitkan hal berkaitan gencatan senjata politik antara Perikatan Nasional (PN) dan blok Pembangkang.

Setiausaha Organisasi DAP itu, bagaimanapun, menetapkan beberapa syarat sebelum pembangkang dapat menerima sebarang perjanjian gencatan senjata dengan pemerintah PN.

Tetapi jika pilihan raya umum tidak diadakan dalam masa terdekat, Fahmi mengatakan PH tidak bimbang walaupun akan muncul banyak pembelot.

Pada akhir Februari lalu, timbalan presiden PKR ketika itu, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali memimpin 10 Ahli Parlimen PH keluar parti untuk menyokong PN, mencetuskan salah satu krisis politik terburuk di negara ini dan memendekkan pemerintahan PH, pakatan yang dibantunya berkuasa.

Ditanya apakah akan ada lagi pembelot, Fahmi berkata: “Tidak, saya rasa tidak begitu.”

(Visited 69 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button