Luar Negara

Pewaris Samsung disabitkan kesalahan berkaitan dadah

Pewaris Samsung Lee Jae-yong telah disabitkan kesalahan dan didenda kerana menggunakan sedatif dadah propofol secara haram.

Ahli perniagaan itu telah mengambil dadah, yang biasa digunakan sebagai anestesia, berpuluh-puluh kali dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Di bawah undang-undang Korea Selatan, penerima dadah terkawal boleh didakwa.

Waris kontroversi itu baru sahaja dibebaskan dengan parol pada Ogos, setelah menghabiskan 20 bulan di penjara kerana sabitan rasuah dan penyelewengan.

Semasa perbicaraan terbarunya, pendakwa raya berkata bahawa Lee menggunakan propofol beberapa kali antara 2015 dan 2020 di bawah nama rawatan kulit.


Tetapi peguamnya mendakwa ia adalah untuk merawat tekanan psikologi yang berkaitan dengan kemasukan bapanya ke hospital dan prosiding undang-undangnya yang berterusan. Lee mengaku bersalah atas pertuduhan itu.

Mahkamah mendendanya 70 juta won (AS$59,000). Memandangkan propofol kurang berkemungkinan disalahgunakan berbanding kebanyakan bahan terkawal lain, pesalah biasanya menerima denda dan bukannya hukuman penjara.

Walaupun ia lebih biasa digunakan untuk menenangkan pesakit yang menjalani pembedahan, propofol juga kadangkala digunakan secara rekreasi.

Penyanyi Michael Jackson sebelum ini meninggal dunia akibat pengambilan propofol berlebihan pada 2009.-SM

(Visited 60 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button