Luar Negara

Petani terkejut lebih 500 biri-biri mati dipanah petir

PENDUDUK di selatan Georgia terkejut apabila lebih 500 ekor biri-biri ditemui mati setelah dilaporkan terkena satu panahan petir ketika haiwan ternakan itu meragut di padang rumput di lereng gunung gunung.

Menurut laporan berita, Nikolay Levanov, pemilik biir-biri berkenaan, menerima panggilan telefon yang menyedihkan dari pengembaka yang memberitahunya bahawa lebih dari seratus ternakannya itu terbunuh dalam ribut petir.

Leaov tidak menyedari bahawa bersama dengan kawanannya sendiri, 400 biri-biri lain juga telah terbunuh akibat petir berkenaan.

Bagaimanapun pengembala biri-biri itu bernasib baik kerana hanya pengsan  akibat kesan panahan petir.

Berdasarkan rakaman video di tempat kejadian menunjukkan beratus-ratus bangkai biri-biri terdampar di atas padang ragut di selatan Georgia itu.


Levanov dan pemilik biri-biri yang lain telah meminta bantuan kewangan pihak berkuasa Georgia untuk menampung kerugian besar yang mereka alami mereka, tetapi mereka mengatakan sebuah suruhanjaya saintifik harus menentukan apakah petir itu pasti menjadi penyebab kematian.

“Sejujurnya, ini adalah kes pertama. Kami belum pernah mendengar bahawa ribut petir dapat membunuh begitu banyak biri-biri, ”kata wakil datuk bandar Ninotsminda, Alexander Mikeladze.

“Sudah tentu, pejabat datuk bandar akan memberikan sokongan, tetapi pertama, petani itu sendiri mesti memberikan pendapat pakar untuk menentukan secara tepat penyebab kematian yang banyak.” – DailyStar

(Visited 114 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button