Luar Negara

Petani di China dibenarkan beli rumah guna buah-buahan

BEIJING: Pemaju yang bergelut dengan masalah kemerosotan pasaran hartanah di China mula mengambil bayaran rumah dengan menggunakan tembikai, pic dan hasil pertanian lain, lapor media kerajaan.

Pasaran perumahan China telah mengalami krisis hutang yang telah tercetus disebabkan oleh larangan kerajaan terhadap pengambilan deposit sebelum pembinaan dimulakan.

Seorang pemaju di bandar timur Nanjing berkata ia akan menerima lori tembikai bernilai sehingga 100,000 yuan sebagai bayaran pendahuluan daripada petani tempatan, lapor China News Weekly.

Di bandar kecil Wuxi yang berdekatan, pemaju lain mengambil buah pic sebagai bayaran, kata majalah itu.

Pembeli rumah di daerah Qi, wilayah pengeluar bawang putih utama di wilayah Henan di China tengah, boleh menukar hasil mereka pada tiga kali ganda harga pasaran untuk menyelesaikan sebahagian daripada bayaran muka mereka.


Menerima tanaman pada harga yang melambung telah membolehkan pemaju menawarkan diskaun untuk bayaran rumah sambil memanfaatkan pasaran pertanian.

“Sempena musim bawang putih, syarikat telah membuat keputusan untuk memberi manfaat kepada petani bawang putih di daerah Qi,” kata pembina rumah Central China Management di media sosial pada akhir Mei.

“Kami membantu petani dengan kasih sayang, dan memudahkan mereka untuk membeli rumah.”

Kira-kira 30 hartanah telah dijual sejak kempen bawang putih itu dilancarkan, tambahnya.

Data menunjukkan jualan rumah di China yang diukur mengikut keluasan lantai telah merosot selama 11 bulan berturut-turut dan turun 31.5% pada Mei berbanding bulan yang sama tahun lepas.

 

(Visited 68 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button