Nasional

Pesta Bon Odori serikan Kompleks Sukan Shah Alam

KIRA-KIRA 35,000 pengunjung memenuhi festival Bon Odori Jepun di Shah Alam petang semalam, sebulan selepas ia mendapat perhatian, berikutan nasihat seorang menteri agar umat Islam mengelaknya.

Barisan pengunjung, sebahagiannya berpakaian tradisional Jepun, dilihat berkumpul di luar kompleks sukan itu sebelum pintu pagar dibuka pada jam 4.30 petang.

Persembahan tarian pertama bermula pada jam 7.15 malam, diikuti dengan pelbagai persembahan yang berlangsung sepanjang malam. Ramai orang telah mengambil bahagian dalam tarian tersebut.

Duta Jepun, Takahashi Katsuhiko menyentuh sejarah festival tahunan itu, yang kembali semula selepas berehat selama dua tahun kerana pandemik Covid-19.

Bon Odori, katanya, membantu memupuk hubungan diplomatik dan budaya antara Malaysia dan Jepun.


“Jepun sangat menghargai kepelbagaian budaya dan toleransi Malaysia. Kepelbagaian dan toleransi telah menjadi enjin untuk menggalakkan hubungan dua hala dalam semua aspek termasuk Festival Bon Odori ini,” katanya.

Pengerusi jawatankuasa penganjur festival itu, Dai Hoshiai, memberitahu pemberita bahawa Bon Odori adalah acara kebudayaan semata-mata. Beliau berkata 50,000 pengunjung telah menyambut perayaan itu pada petang semalam.

Sambutan Bon Odori menjadi sensasi selepas menteri hal ehwal agama Idris Ahmad mengingatkan umat Islam supaya tidak mengambil bahagian dalam perayaan musim panas tahunan, dengan mendakwa bahawa perayaan itu “dipengaruhi oleh unsur agama lain”.

Nasihatnya menarik perhatian ramai, termasuk bekas diplomat. Beliau berkata kenyataannya itu berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Jakim, jabatan pembangunan Islam.

Bagaimanapun, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, mengarahkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) membenarkan perayaan itu diteruskan dan juga mengarahkan pegawai Jais dan Majlis Bandaraya Shah Alam menghadiri Bon Odori untuk “melihat sendiri” apa berlaku dalam sambutan itu. -SM

 

(Visited 108 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button