JenayahNasionalpilihan

Pesara kerugian lebih RM600,000 akibat Macau Scam

SEORANG pesara di Johor telah ditipu RM652,500 oleh lelaki yang mendakwa sebagai pegawai polis yang menuduhnya mengambil ubat terlarang dan terlibat dalam pengubahan wang haram.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Johor ACP Amran Md Jusin berkata ahli sindiket ‘Macau Scam’ itu telah mengugut mangsa berusia 68 tahun bahawa akaun banknya akan disiasat dan diaudit kerana itu.

Mangsa juga diberitahu bahawa terdapat perintah Mahkamah Tinggi yang memaksanya untuk bekerjasama dengan polis dan memindahkan semua wangnya ke dalam akaun tertentu untuk tujuan siasatan, katanya dalam satu kenyataan pada Isnin (20 Jun).

“Tanpa membuat sebarang semakan, mangsa kemudiannya memindahkan wang simpanannya sebanyak RM652,500 melalui 22 transaksi antara 11 Mei dan 5 Jun tahun ini ke akaun bank tempatan yang diberikan lelaki itu.

“Dia hanya menyedari ditipu selepas memberitahu anaknya mengenai perkara itu sebelum membuat laporan polis di balai polis Nusa Bestari semalam,” katanya.

Amran menasihatkan orang ramai supaya tidak mempercayai apa yang dipanggil pegawai penguat kuasa yang meminta mereka memindahkan wang mereka ke akaun lain.

Sesiapa yang menerima panggilan sedemikian hendaklah menyemak dengan laman web “Portal Semak Mule” CCID, Pusat Respons Penipuan CCID, Talian Maklumat CCID dan Facebook CCID, tambahnya.

Artikel berkaitan;

Kes Macau Scam di N9 meningkat, kerugian lebih RM4 juta

Pesara rugi RM373,000 ditipu macau scam

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button