Luar Negara

Pesakit dibawa keluar ikut tingkap untuk dikuarantin

SITUASI semakin gawat di London apabila pesakit terpaksa dibawa keluar melalui tingkap untuk dibawa ke hospital bagi mengelakkan wabak COVID-19 tersebar.

Sebelum itu pesakit berkenaan mengasingkan diri tetapi setelah gejala-gejalanya menjadi semakin buruk dan dia terpaksa dibawa ke hospital.

Krew memakai alat pernafasan muka yang biasanya digunakan dalam melawan kebakaran untuk melindungi mereka daripada Covid-19.

Paramedik memakai peralatan perlindungan peribadi tiba di tempat kejadian untuk merawat lelaki itu.

Situasi London semakin getir dengan serangan virus maut dengan hospital utama yang hampir kehabisan oksigen kerana ia telah merawat terlampau banyak pesakit, dilaporkan hari ini.


[BACA] Turkmenistan dilanda sindrom penafian COVID-19

NHS memberi amaran terlalu banyak pesakit koronavirus yang memakai mesin boleh menyebabkan bekalan oksigen gagal sepenuhnya, laporan Guardian.

Ini boleh “membuktikan risiko yang berpotensi besar kepada pelbagai pesakit”, kata NHS England.

Jumlah pesakit yang meninggal dunia akibat coronavirus di hospital meningkat daripada 1,789 kepada 2,352.

Kerajaan telah menghadapi kritikan dengan penanganan krisis itu setelah ia diturunkan hanya 2,000 kakitangan NHS – daripada 550,000 – telah diuji untuk coronavirus.

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson mengesahkan 397 juta alat perlindungan tambahan telah dihantar untuk kakitangan perkhidmatan kesihatan yang “luar biasa”.

Isnin lalu seorang budak lelaki berusia 13 tahun menjadi mangsa coronavirus termuda UK selepas mati akibat penyakit itu di King’s College Hospital di London.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button