KesihatanPenyakit

Pesakit Covid-19 cerita kisah lalui saat getir

SELURUH dunia lebih 2 juta telah meninggal dunia akibat jangkitan wabak Covid-19. Ini jelas membuktikan bahawa ia bukan perkara yang boleh dibuat mainan.
Suara Merdeka kongsikan kisah seorang pesakit membunuh itu yang telah melepas fasa kritikal, tetapi masih lagi bertarung.
Beliau memberitahu keadaannya tidak akan kembali normal kerana masalah paru-paru yang dihidapi akibat jangkitan itu.
Berikut perkongsian melalui Facebook https://www.facebook.com/ereen.wanhasan
Assalamualaikum wbt.
This is my covid-19 journey.
On 24th December 2020, i got the first covid symptoms, demam. Body temperature tkda la terlampau panas sgt, pling tinggi 38 mcm tu. I pergi klinik, amik ubat demam and standby ubat batuk terus, sebab masa tu dh mula rasa x sedap dada. 3days after, rasa mcm tekak tu a bit dry. X sakit tp dry. And start berpeluh, peluh tu keluar sejuk mcm ice. Lepas tu rasa mcm pelik kenapa bdn dah tak panas, but biji mata ni rasa mcm nk terkeluar. I still continue mkn ubat pergi kerja mcm biasa. Day by day i start sakit dkt blkg ni. Letak mcm2 nk bg lega. Sakit tu still menyucuk. Then dah rasa sesak nafas teruk then lg teruk. On 30th, kebetulan mmg cuti, since rasa dh start selsema, nose dh bleeding.. i buat swab test dkt private, masa tu buat RTK je. 30mins waiting, the results positive. nak tahu apa jadi on 31st December 2020? Call kkm petaling, dorang ckp tunggu que sbb rmai sgt. Dorang smpai ckp Klau teruk, dorg suruh i call ambulance je. I dah sesak nafas, sampai ambulance datang ambil doctor on duty masa tu terus tepuk dada i kuat2 sementara oxygen tu nk sambung. 2nd test, pcr dkt hospital still positive, i dah mkin teruk. Dehydrated cuz dh byk hari takda selera mkn, hilang deria rasa n bau. Lepas tu check jantung i smua, reading smua dah tak cantik. Then, amik darah dkt nadi, dkt nadi guys! Sakit! Doctor nk check oxygen dlm darah i ckup ke tak. Yes mmg i mkin teruk doctor trus increase kan bantuan oxygen dkt i lg tinggi. Sampai dekat hospital, 5days i dekat ward kritikal, they monitoring me, sehari kena amik darah 4-5x.. doctor ckp i dah masuk kn u dlm list utk msuk kn d icu, if the oxygen x bleh nk bntu, kami terpaksa guna kn alat bntuan pernafasan. masa tu ingat anak je. Serious ank kt kepala! Gagah kn diri bgun pergi toilet wlupun masa tu doctor nk msuk kn tube kencing. My blood pressure 78/50 oxygen dlm 80 lbih. Tengok org meninggal dpn mata, mayat trus msuk dlm guni berzip colour hijau. Those yg kluar icu, dorang akn d pantau dkt ward kritikal. Bila dorg buka oxygen, serious mengelupur. Sbb dkt icu dh bergantung dgn alat bantuan penafasan sblum ni. Lepas tu doctor decide nk buat scan. Nak tahu results? my right lungs dah start ada darah beku n worst, kuman dh merebak. I dh jadi pneumonia rupanya!. Ada patient yg mengamok, stress. Nak bunuh diri, nak balik menjerit2. I kt ward Masa tu ank ank ank je kt kepala! Aku kena lawan! Klau aku balik aku kalah, ank2 aku x dpt cium aku. Katil sana tak pernah kosong! Penuh! 2 nurse jaga 28katil! Bygkn, dorg la nk kena bg drip, cuci berak patient, kutip sampah, monitor patient, 5days i dekat ward kritikal, finally.. doctor transfer ke ward biasa, tp my bed btl2 dkt dgn kaunter nurse. Masa tu pergi tandas sesak nafas lg, nk bgun dari katil pun rasa sesak ini kn nk pergi tandas. Hri2 doctor cuba test turun kn oxygen.. yes! I can survive day-10 dkt sana doctor buka oxygen! Alhamdulillah! Hasil doa ibu, kluarga dan kalian semua. I dah boleh discharged, jumpa anak2 i. Tapi, i dah tak normal mcm dulu, doctor cakap it will take 5months to recover at least. So lepas ni i akn jumpa pakar paru2 dkt IPR, daily i kena amik injection cair darah sendiri 4jab ok! Ubat i kena telan almost 20biji. 3hri balik rumah rasa jgk sesak nafas, dh Pneumonia kan. Bdn i cramp sebelah kanan, kepala sakit bila x ckup oxygen. So now mmg btl2 rest dkt katil.
So guys, covid ni real okay! Jgn dk galak sgt gelak sana sini melancong sana sini. Time camni pun ada yg sembang psl politic lg. Kuman ni mmg x nmpk, even though i pun x tahu i dpt dari mana. Luckily my kids all negative. Once dia attack, MEMBUNUH! Just stay at home! Tak payah la bengang tak dpt balik kampung ke apa, yg pling bahaya, yg tkda symptoms pun positive, balik kg kena plk dkt org tua korg. Snggup?? Dekat ward kritikal tu rmai org tua taw, yg ada sakit buah pinggang, jantung, kencing manis darah Tinggi, dorg ni lg risiko sbb covid ni attack dorg mmg collapse trus. Kuat dgn x kuat lwan je. Sbelah bed i, aunty tu kena stroke, dtg sesak nafas hanya mmpu gerak kn kaki sebelahh dgrrr mcm nyawa nk kena cabut! Bayangkn lah. Nurse dkt sana pling takot jaga icu! Sbb?? Sana kuman lg worst! Dorang btl2 sacrifice utk kita smua, tolong la appreciate dorang. Nk solat pun terkejar2..
Insya’allah i’ll resume to work on 20th.. will see how, as for now still x boleh nk buat kerja berat.. borak2 mcm dulu2, doa kn i cpt sembuh boleh dukung anak i. ❤️
Please please please, take care guys!
Thank you doctor and nurse at Hospital Sungai Buloh! Jasamu akan dikenang.
(Visited 983 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button