Sukan

Pertarungan John Lineker dan Fabricio Andrade dalam acara utama dihentikan selepas ‘foul’ tidak disengajakan

Kuala Lumpur: ONE Championship™️ (ONE) melakar kejayaan kembali ke Axiata Arena di Kuala Lumpur, Malaysia, hari ini dengan

pertarungan acara utama antara bekas Juara Dunia ONE Bantamweight John Lineker dan pesaing ranking kedua Fabricio Andrade berakhir dengan kontroversi di pertengahan pusingan ketiga.

Perlawanan terpaksan dihentikan selepas Andrade secara tidak sengaja mengunakan lututnya ke pangkal paha Lineker.

Kedua-dua musuh ketat itu mula menyerang lawan masing-masing seajl dari loceng awal dibunyikan dengan “Wonder Boy” ingin menolak ke hadapan di belakang tumbukan kanan yang menyengat.

Lineker menemui bukaan untuk mendaratkan cangkuknya yang guruh, menggegarkan Andrade pada pusingan kedua.


Bagaimanapun, jaguh yang lebih muda melakukan kerosakan yang besar kepada Lineker dengan serangannya, menyebabkan mata kanan jaguh veteran hampir hampir dekat pada akhir bingkai.

Di pusingan ketiga, Andrade dilihat menaikkan lututnya ke bahagian tengah paha Lineker yang gementar dalam kesakitan. “Wonder Boy” cuba membuat susulan dengan lutut lain, tetapi ia secara tidak sengaja terkena di bahagian pinggang. Selepas tempoh pemulihan selama lima minit, Lineker tidak lagi dapat meneruskannya pertandingan itu dan perlawanan dihentikan dengan Gelaran Dunia ONE Bantamweight kini masih tiada pemenang.

Dalam acara utama bersama, Regian Eersel meraih Juara Dunia ONE berganda, meraih ONE Lightweight Muay Thai World Title yang julung kali diadakan di sebalik paparan menarik yang cekap terhadap bintang Thailand Sinsamut Klinmee. Aksi sengit sepanjang pertandingan lima pusingan, dengan kedua-dua lelaki mempamerkan kombinasi sambil mengambil pukulan terbaik antara satu sama lain. Sinsamut mempamerkan perjuangan dari awal hingga akhir, memakai kerosakan Eersel di mukanya dengan baik. Tetapi pejuang Belanda-Surinam terlalu bagus, sebagaimana “The Immortal” meningkatkan kegarangangannya dalam pusingan kejuaraan untuk diberi kemenangan menerusi split-decision victory.

Jaguh sensasi Remaja Brazil Jiu-Jitsu, Kade Ruotolo meraih gelaran Dunia ONE Lightweight Submission Grappling
buat julung kali, menewaskan Juara Dunia Sambo, Uali Kurzhev menerusi cangkuk tumit.

Ruotolo sentiasa menyerang, tetapi apabila dia terperangkap Kurzhev dalam keadaan kunci kaki, Jaguh Amerika itu meraih pegangan tumit dan memberi tekanan pada lutut untuk memaksa untuk menyerah. Ruotolo juga menerima bonus AS$50,000 untuk persembahannya.

Dalam kategori featherweight, Sitthichai Sitsongpeenong dan Mohammed Boutasaa terlibat dalam pertarungan habis-habisan selama tiga pusingan. Kedua-duanya bertemu antara satu sama lain di tengah-tengah gelanggang. Boutasaa menyerang pada pusingan kedua, kerana Sitthichai memilih untuk berbaring dan menentang.

Dalam pusingan ketiga, bintang Thailand itu mempersembahkan pertarungan dengan yang akhirnya, ketiga-tiga hakim menyaksikan pertarungan memihak kepada Sitthichai untuk menang menerusi keputusan sebulat suara.

Pendatang baharu, Shamil Gasanov menampilkan cabaran pantas untuk pencabar MMA featherweight ranking kedua, Kim Jae Woong dalam penampilan sulungnya, mengasak jaguh Korea Selatan mencekik belakang pada pusingan pertama. Gasanov menutup jarak lebih awal dan dengan pantas mengambil kembali Kim dengan mengundur dari asakan. Selepas perebutan pantas, lengan kiri Rusia cedera di bawah dagu Kim ketika dicekik bahagian belakang.

Prestasi beliau melayakkan beliau menerima bonus AS$50,000. .

(Visited 70 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button