Politik

Persepsi terhadap pemimpin UMNO mesti ditingkat menjelang PRU15

PERSEPSI positif masyarakat terhadap UMNO, terutama pemimpinnya, perlu ditingkatkan untuk mendapatkan kembali kepercayaan mereka menjelang pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, rakyat tahu rekod prestasi UMNO dalam mentadbir dan membangun negara, tetapi masih banyak yang mempunyai masalah kepercayaan untuk menyokong parti itu.

“Kita (pemimpin UMNO) harus melihat bahawa kita telah belajar dari apa yang berlaku pada PRU14,” katanya kepada Bernama.

Pakatan Harapan (PH) memenangi PRU14 pada 9 Mei 2018, mengakhiri pemerintahan 61 tahun Barisan Nasional (BN), yang dipimpin oleh UMNO.

Mahdzir berkata, isu pemimpin parti yang menghadapi tuduhan di mahkamah harus ditangani secara rasional dan bijak agar tidak menimbulkan perpecahan dalam parti.


Katanya, UMNO telah melalui pelbagai krisis sejak penubuhannya hampir 75 tahun yang lalu, termasuk pembatalan pendaftaran pada tahun 1988, penubuhan parti serpihan Semangat 46, dan pemecatan timbalan presiden parti itu, Anwar Ibrahim, yang kemudian membentuk Parti Keadilan Rakyat (PKR ).

Oleh itu, katanya, pemimpin dan ahli UMNO harus kembali kepada asas perjuangan parti dalam memelihara kepentingan negara, serta perundingan untuk mengatasi krisis semasa.

Mahdzir berkata, perhimpunan agung UMNO pada 27 dan 28 Mac akan menjadi platform bagi pemimpin dan ahli untuk menunjukkan solidariti mereka dalam menentukan hala tuju parti dalam persiapan PRU15, termasuk kerjasama dengan Pas dan Bersatu.

Selain itu, katanya, UMNO harus menawarkan “perjanjian baru” kepada orang yang merindukan perubahan sesuai dengan keperluan semasa.

Dia menyebut, sebagai contoh, upaya digitalisasi negara, yang harus dilaksanakan secara komprehensif kerana akses internet yang berkualiti kini menjadi keperluan masyarakat.

“Kita harus meyakinkan orang bahawa UMNO dapat melakukan apa yang mereka mahukan dan ada perjanjian baru untuk mereka,” katanya.

Ahli Parlimen Padang Terap itu mengatakan bahawa bandul kini beralih ke arah Umno dan BN setelah ditolak oleh majoriti rakyat pada PRU14.

“Saya tidak melihat pada PRU15 bahawa rakyat akan menolak UMNO, tetapi kita ingin melihat betapa kuatnya pendulum berayun kepada Umno dan BN,” tambahnya.

(Visited 182 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button