Ekonomi

Perolehan Binasat meningkat 55 peratus kepada RM83.51 Juta

KUALA LUMPUR 29 Ogos – Binasat Communications Berhad (Binasat), mengumumkan perolehan sebanyak RM83.51 juta untuk tahun penuh berakhir 30 Jun 2022, peningkatan 55.08 peratus berbanding RM53.85 juta bagi tempoh yang sama tahun kewangan lalu.

Penyedia penyelesaian menyeluruh bagi kejuruteraan rangkaian dan perkhidmatan berkata, peningkatan perolehan itu disebabkan oleh hasil yang lebih tinggi daripada kerja mekanikal dan kejuruteraan awam, perkhidmatan teleport berulang dan hasil daripada perkhidmatan kemudahan rangkaian penghantaran dan pengedaran dan kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) kemudahan ladang solar.

Pengarah Eksekutif merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Binasat, Zulamran Hamat berkata, Binasat percaya bahawa dengan pembukaan semula dan pemulihan ekonomi secara beransur-ansur, lebih banyak perkhidmatan telekomunikasi dan satelit akan diperlukan oleh perniagaan dan organisasi.

Tambahnya, syarikat kini memberi tumpuan kepada memperluaskan operasi satelit dengan menyasarkan industri maritim dan minyak dan gas memandangkan industri ini semakin mengguna pakai sistem VSAT.

“Kumpulan berhasrat untuk memanfaatkan status Pembekal & Rakan Kongsi yang Diluluskan dengan Ericsson (Malaysia) Sdn Bhd (Ericsson) dan Huawei Malaysia (Huawei) untuk memenangi projek kerana Digital Nasional Berhad telah mengumumkan kerjasama dengan Ericsson untuk inisiatif infrastruktur digital nasional sementara Huawei membantu pengendali rangkaian mudah alih utama untuk meningkatkan kapasiti rangkaian 4G mereka.” katanya di sini hari ini.

Bagi tempoh yang ditinjau, Binasat mencatatkan keuntungan 50.74 peratus dalam keuntungan kasar kepada RM18.22 juta berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya atas hasil yang lebih tinggi daripada perkhidmatan kemudahan rangkaian penghantaran dan pengedaran serta EPCC kemudahan ladang solar.

Kumpulan merekodkan RM14.96 juta bagi suku keempat berakhir 30 Jun 2022 , penurunan 15.20 peratus berbanding RM17.64 juta yang dicatatkan pada suku yang sama tahun sebelumnya terutamanya disebabkan oleh hasil yang lebih rendah daripada infrastruktur awam dan kerja kabel gentian optik.

(Visited 154 times, 2 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button