Nasional

Permohonan Najib terhadap perintah ‘addendum’ tahanan rumah ditolak

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan Datuk Seri Najib Razak untuk memulakan prosiding semakan kehakiman terhadap kerajaan untuk memaksa pengeluaran “dekri tambahan” yang dikatakan oleh bekas Yang di-Pertuan Agong membenarkan beliau menjalani baki tempoh penjaranya di bawah tahanan rumah.

Memetik Free Malaysia Today, Hakim Amarjeet Singh berpendapat bahawa tiada kes yang boleh dipertikaikan yang memerlukan pendengaran penuh permohonan itu.

Peguam Najib, Tan Sri Shafee Abdullah, memberitahu mahkamah bahawa mereka akan memfailkan rayuan terhadap keputusan hari ini.

Awal tahun ini, Lembaga Pengampunan Wilayah Persekutuan (FTPB) mengurangkan separuh hukuman penjara Najib dalam kes SRC Internationalnya daripada 12 tahun kepada enam, dan mengurangkan dendanya daripada RM210 juta kepada RM50 juta.

Dia kini sedang menjalani hukuman di penjara Kajang.

Dalam permohonan yang difailkan pada 1 April, Najib mendakwa Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah telah mengeluarkan titah tambahan itu semasa mesyuarat FTPB yang diadakan pada 29 Jan, sehari sebelum penggal baginda berakhir.

Najib mendakwa bahawa dekri tambahan itu tidak diumumkan oleh lembaga pada 2 Feb dan bahawa kerajaan menghina kerana tidak melaksanakannya.

Beliau mahu mahkamah memaksa kerajaan melaksanakan dekri tambahan, jika wujud, meletakkannya di bawah tahanan rumah.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button