Luar Negara

Perintah berkurung sebulan di UK

Perdana Menteri Boris Johnson telah mengumumkan perintah berkurung seluruh negara buat kali kedua untuk England untuk mencegah Covid-19.

Dia mengatakan Krismas mungkin “sangat berbeza” tetapi dia berharap mengambil tindakan sekarang bermakna keluarga dapat berkumpul.

Pub, restoran, gimnasium dan kedai tidak penting harus ditutup selama empat minggu mulai Khamis, katanya.

Tetapi tidak seperti sekatan pada musim bunga, sekolah, kolej dan universiti boleh terus dibuka.

Selepas 2 Disember, sekatan akan dikurangkan dan wilayah akan kembali ke sistem bertahap, katanya.


Johnson mengatakan: “Krismas akan menjadi berbeza tahun ini, mungkin sangat berbeza, tetapi harapan dan kepercayaan saya yang tulus bahawa dengan mengambil tindakan tegas sekarang kita dapat menyatukan keluarga di seluruh negara bersama.”

“Tidak ada perdana menteri yang bertanggung jawab” yang dapat mengabaikan angka kematian akan mencapai “beberapa ribu sehari”, dengan “puncak kematian” lebih buruk daripada yang dilihat negara pada bulan April, kata Johnson.

Dia mengatakan bahawa hospital bahkan di barat daya Inggeris, di mana kes adalah yang paling rendah,  akan melimpah pesakit dalam beberapa minggu.

“Doktor dan jururawat terpaksa memilih pesakit mana yang akan dirawat, siapa yang akan mendapat oksigen dan siapa yang tidak, siapa yang akan hidup dan siapa yang akan mati,” kata Johnson. – AGENSI

(Visited 59 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button