Agama

Pergerakan haji bermula

MAKKAH – Sejumlah besar jemaah haji menunaikan ibadah Tawaf Al-Qudum pada hari Rabu sebelum mereka berpindah ke Mina pada Hari Tarwiyah, Khamis, iaitu hari pertama ibadah haji tahunan. Terdapat sejumlah satu juta jemaah menunaikan haji tahun ini. Kira-kira 150,000 jemaah domestik akan menyertai kira-kira 850,000 jemaah asing. Jemaah asing menunaikan haji buat kali pertama selepas berehat selama dua tahun berikutan sekatan perjalanan yang disebabkan oleh wabak pandemik koronavirus. Hanya bilangan jemaah domestik yang terhad dibenarkan menunaikan haji pada musim haji 2020 dan 2021 berikutan situasi wabak yang belum pernah berlaku sebelum ini. Pada pagi hari Rabu, 7 Zulhijjah, jemaah haji berbondong-bondong ke Masjidil Haram di Makkah untuk melakukan Tawaf Ketibaan, sebelum mereka berkumpul di kota khemah Mina untuk memulakan perjalanan rohani mereka sepanjang hayat. Jemaah haji bergerak ke Mina malam tadi dan pagi Khamis untuk menandakan permulaan ibadah haji tahunan. Mereka akan menghabiskan siang dan malam di Mina, terlibat dalam persiapan rohani mereka untuk wukuf di Arafat, yang menandakan kemuncak ibadah haji, pada hari Jumaat.

Sementara itu, Presiden Besar Hal Ehwal Dua Masjid Suci yang diwakili Agensi Kaunseling dan Hal Ehwal Bimbingan mengumumkan telah mengenal pasti tiga kawasan di Masjidil Haram untuk menyediakan perkhidmatan kepada jemaah menunaikan tawaf. Kawasan ini ialah Pintu Raja Fahd, Pintu Ajyad, dan Pintu Al-Salam. Agensi menjelaskan bahawa jemaah haji akan diterima di lokasi-lokasi ini dengan memudahkan mereka untuk melakukan ibadah mereka dalam ketenangan fikiran dan perasaan selamat.

Presiden mengesahkan bahawa terdapat lebih 100 mutawwif atau pemandu haji, untuk mengawasi perkhidmatan yang diberikan kepada jemaah haji, dan memenuhi permintaan mereka, dengan menemani mereka menunaikan ibadah mereka.

Para mutawwif sedang dibekalkan dengan beberapa kursus latihan dan orientasi berkaitan ibadat haji, selain membolehkan mereka memperoleh beberapa kemahiran untuk berurusan dan berkomunikasi dengan jemaah haji, kata presiden sambil menambah bahawa mereka juga diarahkan untuk mematuhi langkah-langkah berjaga.

Dalam pada itu pihak berkuasa Arab Saudi menahan dan mendenda hampir 300 individu yang dikesan cuba menunaikan haji tanpa permit, kata seorang pegawai semalam, ketika kerajaan negara itu sedang bersiap sedia untuk menerima sejuta jemaah untuk menunaikan haji.


Pada satu sidang akhbar yang disiarkan media kerajaan, ketua keselamatan haji, Leftenan Jeneral Mohammed al-Basami, berkata kira-kira 288 ‘rakyat dan penduduk ditangkap kerana melanggar peraturan haji’ dan mereka masing-masing didenda 10,000 riyal (RM11,759).

Mohammed berkata, pegawai turut melaksanakan kawalan keselamatan di sekitar Makkah, bandar paling suci umat Islam dan menghalang hampir 100,000 orang yang menaiki lebih 69,000 kenderaan daripada masuk.

Seramai sejuta jemaah, termasuk 850,000 jemaah dari luar negara, dibenarkan menunaikan haji pada tahun ini, selepas jumlah jemaah dihadkan secara drastik selama dua tahun akibat pandemik COVID-19.

Jumlah itu kurang, berbanding 2.5 juta orang yang menunaikan haji pada 2019, sebelum wabak itu melanda, namun jauh lebih tinggi berbanding 60,000 orang, semuanya warga Arab Saudi yang divaksin sepenuhnya, yang dibenarkan menunaikan ibadah itu tahun lalu.

Pihak berkuasa memaklumkan, sekurang-kurangnya 650,000 jemaah sudah tiba dari luar negara untuk menunaikan haji sehingga Ahad lalu.

Ibadah haji secara rasmi bermula pada Rabu, namun pada Isnin, jemaah sudah pun mula melakukan ibadah termasuk tawaf mengelilingi Kaabah.

Pelaksanaan haji, sebelum ini pernah menimbulkan cabaran keselamatan yang besar dan menyaksikan pelbagai indisen, termasuk rempuhan pada 2015 yang mengorbankan sehingga 2,300 orang dan serangan pada 1979 oleh ratusan lelaki bersenjata, yang menurut angka rasmi menyebabkan 153 orang maut.

(Visited 155 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button