Nasional

Perdana Menteri minta FAM tiru cara Chelsea

SEBAGAI peminat The Blues Perdana Menteri, Datuk Seri  Ismail Sabri Yaakob mahukan pembangunan bola sepak negara oleh FAM meniru cara dan berkata pasukan tempatan boleh mencontohi pasukan Liga Perdana Inggeris.

Beliau berkata pemain bola sepak yang berbakat perlu dibimbing oleh jurulatih yang baik sejak muda manakala jurulatih memerlukan bimbingan daripada pakar.

“Proses ini bukanlah satu rahsia besar tetapi ia telah menjadi formula kemenangan bagi mana-mana pasukan,” kata Perdana Menteri pada majlis pecah tanah ibu pejabat Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) di Presint 5, Putrajaya.

Beliau berkata kemahiran teknikal yang diperoleh daripada bimbingan jurulatih yang hebat akan meningkatkan kebolehpasaran seseorang pemain, bukan sahaja di peringkat tempatan malah antarabangsa.

Dia memberi contoh Chelsea, yang dipujinya kerana ekosistemnya yang komprehensif termasuk akademi bola sepak.


“Akademi ini menguruskan pasukan pemain yang berumur seawal sembilan tahun hingga 23 tahun, ekosistem yang melibatkan jurulatih, pengurusan kelab dan sokongan ibu bapa.

“Selain meningkatkan keupayaan teknikal, kelab itu membangunkan kebolehpasaran serta kualiti pemainnya, yang menyarung jersi biru.

“Ini harus dicontohi oleh kelab bola sepak negara kita,” katanya.

Ismail juga berkata Malaysia boleh belajar daripada Vietnam, yang mempunyai program pembangunan yang melibatkan pemain sejak kecil.

Beliau berkata pembangunan bola sepak perlu dijadikan agenda nasional, melibatkan kementerian berkaitan, GLC dan sektor swasta, dan tidak seharusnya menjadi tanggungjawab FAM semata-mata.

Beliau juga mengumumkan pemberian RM10 juta kepada FAM untuk membangunkan bola sepak.

(Visited 124 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button