Ekonomi

Perbincangan tentang subsidi bahan api masih berterusan

PETRONAS Dagangan Bhd (PDB) masih dalam perbincangan dengan Kementerian Kewangan (MoF) berhubung lonjakan dalam kos subsidi bahan api kerajaan tahun ini, akibat harga minyak global yang meningkat.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif PDB, Azrul Osman Rani berkata, mereka masih dalam perbincangan dan komunikasi rapat dengan Kementerian Kewangan.

Menurut kenyataan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz baru-baru ini, perbelanjaan untuk subsidi bahan api mungkin mencecah RM28 bilion tahun ini jika harga minyak global terus meningkat melebihi AS$100 (RM435.65) setong, berbanding RM11 bilion pada bil subsidi bahan api pada tahun 2021.

“Kami memahami kesusahan semasa dengan harga minyak global yang tinggi memberi kesan kepada negara serta setiap negara lain,” kata Azrul kepada pemberita semasa taklimat media dalam talian selepas AGM kumpulan itu.

“Hanya untuk memberikan rasa yang lebih baik, jika anda melihat Thailand hari ini, kami melihat RON95 bersamaan kira-kira RM5 seliter. Di Singapura, hampir RM10 seliter.


“Jadi sudah pasti, kebimbangan yang lebih mendalam akan timbul berhubung dengan peningkatan bajet subsidi yang perlu dipikul oleh kerajaan,” katanya.

Azrul berkata, difahamkan kerajaan juga sedang melihat pelbagai inisiatif termasuk potensi subsidi disasarkan untuk kumpulan pendapatan B40 dan mungkin juga kumpulan M40.

“Kami akan menyokong dan terus bekerjasama dengan kerajaan serta keseluruhan industri minyak dan gas yang beroperasi di Malaysia. Saya rasa masih terdapat beberapa perkara perbincangan yang perlu kita selesaikan dan selesaikan.

“Kami akan bekerjasama rapat dengan mereka untuk memastikan model yang lancar dan mampan yang boleh diguna pakai oleh negara,” katanya. – SM

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button