Nasional

“Perbaiki sistem pengangkutan dan eskalator, bukan bagi naik percuma”, Netizen

KUALA LUMPUR: Netizen menggesa kerajaan menaik taraf dan menambah baik sistem pengangkutan awam negara dan bukannya menawarkan percuma sekali sahaja, yang menurut mereka tidak akan membantu memudahkan perjalanan mereka.

Bertubi-tubi komen yang menonjolkan sistem pengangkutan awam Malaysia yang tidak cekap dan kemudahan yang tidak diselenggara dengan baik, termasuk lif dan eskalator di stesen yang dikendalikan oleh RapidKL serta KTM Komuter di Lembah Klang, dikongsi di Twitter dan Facebook.

Kenyataan itu susulan pengumuman kerajaan semalam bahawa orang ramai boleh menggunakan sistem pengangkutan awam di Lembah Klang tanpa membayar sesen pun selama sebulan bermula semalam.

“Saya ulangi. Saya lebih suka anda (pihak berkepentingan) membaiki kereta api daripada melakukan ini. Apa gunanya memberikan tunggangan percuma jika kita tidak boleh berulang-alik pada mulanya? Atau adakah mereka secara misteri terlupa tentang kekurangan kereta api di Pasar Seni baru-baru ini?”, tweet seorang netizen.

“Tolong betulkan eskalator dan lif, terutamanya di stesen MRT Kajang dan MRT Pasar Seni,” tulis seorang lagi.


“Harga tidak menjadi isu jika perkhidmatannya cekap. Mengapa kementerian tidak pernah paham ini?,” tanya seorang penumpang yang kerap.

“Jangan bawa kami bersiar-siar dengan perjalanan percuma. Ini masih tidak menyelesaikan masalah kerana masih ada barisan panjang di stesen transit seperti Pasar Seni. Mengapa tidak menambah kekerapan tren? Perbaiki sistem pengangkutan awam,” netizen berkata.

Seorang penumpang lain menulis: “Saya takut akan kesannya. Stesen kereta api hanya akan menjadi lebih sesak.

“Sebulan pengangkutan awam percuma tetapi hampir semuanya tidak berfungsi atau ada masalah, terutama di Pasar Seni.

“Ia percuma, tetapi berapa banyak kereta api yang boleh kita jangkakan dalam sejam? Satu atau dua?”, yang lain bertanya.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button