Nasional

Peratus pelajar tidak tamat pengajian meningkat

KADAR keciciran yang tinggi di institusi pengajian tinggi awam telah membimbangkan pakar pendidikan.

Minggu lepas, Dewan Rakyat mendengar bahawa 17,613, atau 2.99 peratus, daripada sejumlah 589,879 mahasiswa tidak menamatkan pengajian tinggi tahun lepas, dan 13,291 pelajar, atau 2.27 peratus, tidak menamatkan pengajian mereka pada 2020.

Antara punca utamanya ialah kegagalan mendaftar semester baharu, gagal peperiksaan, serta masalah kesihatan dan peribadi.

Bagi membendung kadar keciciran yang tinggi, Naib Canselor Universiti Putra Malaysia Profesor Datuk Dr Mohd Roslan Sulaiman berkata institusi berkenaan perlu menyediakan bantuan kepada mahasiswa untuk menyambung pengajian termasuk menyediakan tempoh lanjutan untuk membayar yuran pengajian.

“Selain pelajar yang gagal dalam peperiksaan, ada juga yang diberhentikan sama ada kerana gagal mendaftar atau menarik diri daripada program.


“Alasan yang diberikan oleh mahasiswa ini ialah masalah kewangan, kehilangan minat atau berpindah ke institusi lain.

“Disebabkan itu, institusi berkenaan perlu membantu pelajar menyambung pengajian dengan menawarkan bantuan kewangan melalui pengurusan wakaf dan zakat, khidmat kaunseling, serta menyediakan kemudahan pengajaran dan pembelajaran hibrid.”

Berdasarkan statistik UPM, beliau berkata, jumlah pelajar yang gagal dan diberhentikan pada sesi 2020 dan 2021 adalah rendah pada 0.11 peratus berbanding 0.19 peratus dan 0.26 peratus pada 2019 dan 2020, masing-masing.

Beliau berkata pihak universiti menyediakan empat semester tambahan kepada mahasiswa yang tidak dapat menamatkan pengajian dalam tempoh yang ditetapkan. Dasar ini telah dilaksanakan dalam sistem akademik universiti sejak tahun 2005.

“Pihak universiti membenarkan pelajar yang diberhentikan kerana gagal mendaftar (semester baharu) diterima semula, dengan syarat permohonan kemasukan semula dibuat dalam tempoh dua semester selepas mereka diberhentikan.

“Selain itu, kami membenarkan pelajar kami menukar program mereka dengan syarat mereka menamatkan pengajian dua semester.

“Bagaimanapun, kelulusan bergantung kepada syarat kemasukan dan slot yang tersedia dalam program.”

Roslan berkata walaupun peruntukan bagi mahasiswa untuk menukar program mereka boleh dilaksanakan oleh institusi bagi mengelakkan mereka berhenti belajar, kajian lanjut perlu dijalankan untuk menentukan keberkesanan langkah itu.

Menyuarakan sentimennya ialah Naib Canselor Universiti Teknologi Mara Profesor Datuk Dr Roziah Mohd Janor, yang berkata institusi perlu memberikan sedikit kelonggaran dan melonggarkan dasar akademik untuk membolehkan pelajar maju.

Fleksibiliti dalam dasar akademik, katanya, boleh membenarkan pelajar untuk menyambung semula peperiksaan sekiranya gagal dan bukannya memohon semula kepada sistem, yang mungkin mengambil masa yang lebih lama.

“Sebab mereka gagal adalah kerana mereka tidak mencapai prestasi akademik yang baik, lebih-lebih lagi jika ia adalah subjek yang sukar seperti matematik, yang merupakan subjek asas di setiap universiti.

“Sekiranya pelajar gagal dan mengulang mata pelajaran, mungkin kita boleh meneliti data dan mengambil kira mata pelajaran yang mereka lulus untuk membolehkan mereka menyambung pelajaran.”

Roziah juga berkata tempoh tangguh untuk mahasiswa memohon semula boleh mengambil masa sehingga lebih daripada satu semester kerana universiti tidak membenarkan pelajar membuat perubahan segera kepada program mereka.

“Pada masa ini, mereka yang ingin menukar program mereka mesti memohon semula.

“Mereka tidak dibenarkan bertukar program serta merta kerana ada dasar akademik yang perlu dipatuhi.

“Cara saya melihatnya, kita harus memberi peluang kepada pelajar untuk berkembang kerana lebih baik lewat daripada tidak sama sekali, bukan?” -SM

 

 

(Visited 21 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button