Ekonomi

Peralihan dasar ekonomi beri risiko kepada pasaran saham

KUALA LUMPUR: Peralihan dasar Malaysia daripada penginapan monetari dan pengembangan fiskal kepada penjimatan dan penyatuan menimbulkan risiko ketidaktentuan dalam pasaran saham pada 2022, tetapi ia hanya mungkin berlaku pada separuh tahun kedua ini dan selepas pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Menurut Kenanga Research, sehingga itu, keadaan menyokong pulangan pasaran saham yang positif kerana kecairan kekal mencukupi, manakala nilai telah muncul berikutan penurunan pasaran yang curam pada 2021 dan prestasi serantau yang kurang memberangsangkan.

“Untuk semua kegelisahan yang disebabkan oleh banjir baru-baru ini, keputusan pendapatan suku keempat 2021 (Q4 2021) telah menunjukkan bahawa pendapatan Q4 2021 adalah yang paling rendah.

“(Ini) walaupun harga komoditi melonjak dalam aktiviti pembukaan semula ekonomi (secara ringkas terganggu oleh banjir), serta data yang menggalakkan petunjuk ekonomi terkemuka yang dikeluarkan baru-baru ini,” kata firma penyelidikan itu dalam nota strategi pelaburannya hari ini.

Walaupun banjir teruk pada pertengahan Disember mungkin akan memberi kesan kepada pendapatan Q4 2021, Kenanga Research berkata pasaran telah mengunjurkan anggaran pendapatan yang sangat konservatif mengenai kesan berkaitan lockdown yang mungkin terlalu agresif, memandangkan bukti anekdot mengenai lonjakan dalam aktiviti pembukaan semula ekonomi.


Firma penyelidikan itu berkata beberapa tanda menunjukkan kemungkinan PRU15 dilakukan dengan baik sebelum tarikh akhir Julai 2023, termasuk kemenangan besar oleh Barisan Nasional dalam pilihan raya negeri Melaka November, diikuti dengan kemenangan meyakinkan oleh sekutu rapatnya Gabungan Parti Sarawak, baru-baru ini,

Di samping itu, data ekonomi yang dikeluarkan pada Q4 2021 menunjukkan pemulihan semasa adalah utuh buat masa ini dan mungkin akan mencapai pertumbuhan 3-4% yang disasarkan oleh kerajaan, tambahnya.

“Pihak pembangkang lebih berpecah-belah selepas Langkah Sheraton dan ia kelihatan sangat tidak mungkin untuk Pakatan Harapan, Bersatu dan Parti Pejuang berkumpul semula. Dan akhirnya, wabak ini kelihatan reda,” katanya.

Kenanga Research berkata peristiwa-peristiwa ini mungkin akan mendorong gabungan pemerintah untuk mengadakan pilihan raya mungkin seawal Q2 2022.

Ia menambah bahawa kecairan kekal mencukupi dan tiada pengetatan dijangka pada Q1 2022.

“Kami percaya bahawa pengetatan itu hanya akan terjadi pasca PRU15. Apabila Bank Negara Malaysia akhirnya mengetatkan dengan menaikkan kadar dasar semalaman dan keperluan rizab berkanun, kami menjangkakan ketidaktentuan pasaran yang lebih tinggi apabila kecairan berkurangan,” kata badan penyelidikan itu.

Walau bagaimanapun, ia menunjukkan bahawa bank-bank mungkin mendapat manfaat daripada pengembangan margin faedah bersih yang berkaitan dengan kenaikan kadar faedah. – Bernama

(Visited 91 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button