Luar Negara

Penyiasat nahas MH17 dedah penemuan baharu

Penyiasat antarabangsa berkata mereka akan mendedahkan hasil siasatan terhadap “pihak lain” yang terlibat dalam menjatuhkan pesawat Malaysia Airlines MH17, selepas tiga orang didapati bersalah tahun lepas.

Penemuan itu dijangka mengenai penyelidikan mereka tentang siapa sebenarnya yang menembak peluru berpandu ke arah pesawat sehingga pesawat itu terhempas di timur Ukraine pada 2014, dan siapa yang asalnya membekalkan peluru buatan Rusia.

Kedua-dua warga Rusia dan seorang warga Ukraine yang dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana membunuh oleh mahkamah Belanda pada November didapati bukan pencetus serangan itu, tetapi hanya membantu membawa peluru berpandu ke Ukraine.

Pada sidang media di The Hague pada 8 Februari, penyiasat akan mendedahkan “hasil siasatan yang sedang dijalankan terhadap pihak lain yang terlibat dalam penembakan pesawat MH17”, kata Pasukan Penyiasat Bersama (JIT) dalam satu kenyataan.

Saudara mangsa akan dimaklumkan terlebih dahulu, katanya.


“Selain penglibatan DPR (Republik Rakyat Donetsk), JIT juga menyiasat anak kapal Buk-TELAR dan mereka yang bertanggungjawab membekalkan sistem senjata Rusia yang menewaskan MH17.”

Hakim Belanda mendapati bahawa warga Rusia Igor Girkin dan Sergei Dubinsky dan Leonid Kharchenko dari Ukraine adalah ahli DPR pemisah, dan kumpulan itu dikawal oleh Moscow.

Hakim bagaimanapun berkata tidak jelas siapa yang sebenarnya mengendalikan sistem peluru berpandu BUK ketika pesawat itu ditembak jatuh.

Kesemua 298 orang di dalam pesawat itu terbunuh apabila ia ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai 2014.

Rusia telah menafikan sebarang penglibatan dalam menembak jatuh pesawat itu.

JIT terdiri daripada ahli dari Belanda, Australia, Belgium, Malaysia dan Ukraine, negara yang paling teruk terjejas akibat nahas pesawat Boeing 777 itu.

Hakim hak asasi Eropah di Strasbourg pada hari Isnin secara berasingan memutuskan bahawa kebanyakan aduan yang dikemukakan oleh Belanda mengenai MH17 boleh diterima.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button