Luar Negara

Penyelesaian pertikaian Kashmir penting demi capai keamanan

PERDANA Menteri Pakistan, Shehbaz Sharif berkata, penyelesaian pertikaian di Jammu dan Kashmir penting untuk mencapai keamanan.

Beliau memaklumkan perkara itu kepada rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi, semalam.

Terdahulu, Shehbaz menerima perutusan tahniah daripada Modi sempena pelantikannya sebagai Perdana Menteri baharu Pakistan.

“Terima kasih Perdana Menteri Narendra Modi atas ucapan yang diberikan. Pakistan mahukan hubungan aman dan bekerjasama dengan India.

“Penyelesaian secara aman mengenai pertikaian yang masih belum selesai termasuk isu Jammu dan Kashmir adalah amat diperlukan.


“Pengorbanan Pakistan dalam memerangi keganasan sangat dihargai. Mari kita capai keamanan dan fokus pada pembangunan sosioekonomi rakyat kita,” kata Shehbaz.

Sementara itu, Modi berkata, India inginkan keamanan dan kestabilan di rantau yang bebas daripada keganasan, supaya tumpuan kepada cabaran pembangunan negara dapat diberikan selain memastikan kesejahteraan dan kemakmuran rakyat kedua-dua negara tersebut.

Pertikaian selama 75 tahun mengenai Jammu dan Kashmir terus menjejaskan hubungan di antara kedua-dua negara yang memiliki senjata nuklear itu.

Hubungan India dan Pakistan bertambah buruk sejak Ogos 2019 apabila India membatalkan status autonomi terhad Kashmir yang sudah berusia beberapa dekad. – SM

 

(Visited 41 times, 1 visits today)

Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button