Nasional

Penumpang AirAsia ke Tawau diminta jalani saringan kedua Covid-19

KESEMUA 402 penumpang penerbangan AirAsia AK5742 dan AK5740 yang tiba di Lapangan Terbang Tawau pada 1 dan 4 Mei diminta hadir ke klinik kesihatan terdekat bagi menjalani ujian saringan kedua Covid-19 susulan kes positif yang dikesan dalam kedua-dua penerbangan terbabit.

Pegawai Kesihatan Kawasan II Tawau Dr Suzalina Sulaiman berkata, setakat 8 pagi tadi seramai 39 individu, termasuk 8 pelajar tampil menjalani ujian berkenaan di klinik kesihatan di Kubota di sini.

Individu yang dikesan positif dalam kedua-dua penerbangan berkenaan tidak bersimptom, katanya ketika ditemui di pejabat kesihatan di sini hari ini.

Sementara itu, Suzalina berkata, pihaknya berjaya mengesan 3 pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) yang pulang ke daerah ini ingkar perintah kuarantin di rumah.

“Kita ada terima aduan orang awam dan kita buat intipan serta ambil gambar sebagai bukti. Ketiga-tiga pelajar ini akan dibawa ke mahkamah untuk didakwa,” katanya.


Menurut Suzalina, 3 pelajar berkenaan adalah antara 402 penumpang penerbangan AirAsia terbabit yang tiba di Sabah dari Kuala Lumpur.-SM

(Visited 88 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button