Ekonomi

Penswastaan LTAT ke atas Boustead Holdings peroleh momentum yang kukuh

Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) berada di landasan yang betul dalam usahanya untuk menswastakan Boustead Holdings Bhd (BHB).

Dalam satu kenyataan, dana pencen angkatan tentera itu berkata pegangan saham terkini LTAT dalam BHB adalah kira-kira 90.49 peratus, terkumpul melalui pemerolehan pasaran terbuka serta melalui penerimaan pemegang saham terhadap tawaran itu.

“Setakat tarikh notis tawaran, pegangan saham LTAT dalam BHB berjumlah 59.42 peratus,” kata kenyataan itu.

Ia mengeluarkan notis mengenai tawaran pengambilalihan sukarela bersyarat kepada lembaga BHB pada 2 Mac 2023, untuk baki 40.58 peratus ia tidak memegang tawaran tunai sebanyak 85.5 sen sesaham.

LTAT dijangka mengeluarkan sejumlah RM703.2 juta jika ia mengambil baki 40.58% saham.


LTAT menghantar dokumen tawaran dengan borang penerimaan dan pemindahan kepada pemegang saham BHB pada 23 Mac 2023, diikuti oleh Kenanga Investment Bank Bhd. mengeluarkan pekeliling nasihat bebas pada 17 April 2023, mengesyorkan pemegang saham menerima tawaran itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Nazim Rahman berkata perkembangan terbaharu ini merupakan satu peristiwa penting kerana ia meletakkan LTAT dalam kedudukan untuk menyahsenarai BHB dalam tarikh tutup pertama 22 Mei 2023 tertakluk kepada semua kelulusan kawal selia diperoleh untuk memenuhi syarat tawaran.

“Tawaran itu tetap bersyarat pada kelulusan kawal selia,” katanya. – SM

(Visited 40 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.
Back to top button