Nasional

Penjara, denda RM100,000 bagi yang sebar berita palsu Covid-19, darurat mulai esok

MULAI esok (Jumaat 12 Mac), mereka yang membuat, menerbitkan atau menyebarkan berita palsu yang berkaitan dengan Covid-19 atau perisytiharan darurat boleh dikenakan denda, penjara atau kedua-duanya, menurut Warta Kerajaan Persekutuan.

Menurut Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Penting) (No. 2) 2021 yang baru diterbitkan pada hari Khamis (11 Mac), mereka yang menyebarkan berita palsu “dengan cara apa pun, dengan niat untuk menyebabkan, atau yang mungkin menimbulkan ketakutan atau kebimbangan kepada awam “boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya, jika didapati bersalah.

Ordinan itu menyatakan bahawa mahkamah boleh memerintahkan penghapusan penerbitan jika dianggap sebagai berita palsu.

Mahkamah juga dapat memerintahkan pelaku untuk membuat permintaan maaf, yang mana kegagalan untuk melakukannya dapat menyebabkan denda tambahan hingga RM50,000, hukuman penjara di bawah satu tahun, atau kedua-duanya.

Ordinan tersebut juga menyatakan bahawa undang-undang tersebut untuk setiap orang yang terlibat dalam penyebaran berita palsu di dalam dan luar negara, tanpa mengira kewarganegaraan, memandangkan berita palsu tersebut mempengaruhi Malaysia atau warganegara Malaysia.

Warta itu mendefinisikan berita palsu sebagai “sebarang berita, maklumat, data dan laporan, yang sepenuhnya atau sebahagiannya salah berkaitan dengan Covid-19 atau pengisytiharan darurat, sama ada dalam bentuk ciri, visual atau rakaman audio atau yang lain bentuk yang mampu mencadangkan perkataan atau idea. ”

Sekiranya berlaku kesalahan yang berterusan, pelaku boleh dikenakan denda tidak melebihi RM1,000 untuk setiap hari di mana kesalahan itu berterusan setelah disabitkan. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button