Nasional

Peniaga minta MB Selangor laksana PKPD bangunan disasarkan, bukan daerah

Kerajaan Selangor harus beralih kepada kaedah yang lebih minimum kerosakkannya kepada ekonomi negeri.

Pendekatan yang diambil oleh Kuala Lumpur perlu dijadikan panduan yang melaksanakan PKPD bagi bangunan dikenal pasti berlaku penularan wabak Covid-19 dan bukan menutup seluruh daerah.

Dalam satu kenyataan, Dewan Perniagaan dan Perindustrian China Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCCCI) mendesak Menteri Besar Selangor untuk mengambil langkah-langkah alternatif setelah mendapat maklum balas daripada ahlinya bagaimana perniagaan mereka mengalami kemerosotan akibat tindakan penutupan daerah tersebut.

KLSCCCI menyatakan bahawa perusahaan mikro, perusahaan kecil dan sederhana dan pekerja gig sedang menderita setelah menjalani lebih daripada 17 bulan pelbagai edisi perintah kawalan pergerakan (PKP).

Tinjauan Persatuan Runcit Runcit Malaysia (MRCA) pada Jun menunjukkan bahawa 97 peratus peruncit mempunyai sisa aliran tunai selama 4 atau 5 bulan dan sekarang mereka hanya mempunyai aliran tunai sekitar tiga bulan untuk bertahan.

KLSCCCI menyatakan bahawa dewan perdagangan asing yang mewakili negara seperti Jerman, Belanda dan Jepun juga telah menyatakan kekhuatiran mereka dan telah memberi amaran tentang kemungkinan beberapa syarikat multinasional meninggalkan Malaysia.

“Kami sangat prihatin jika kerajaan negeri melanjutkan  Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan PKPD setelah 16 Julai, kehancuran ekonomi akan menjadi lebih teruk, tahan lama dan lebih merosakkan kerana banyak perniagaan tidak dapat bertahan melalui tempoh penutupan yang berpanjangan, ” kata KLSCCCI dalam kenyataan itu.

Daripada meneruskan perintah kawalan pergerakan yang diperketatkan  membabitkan sebahagian besar wilayah Selangor untuk tempoh 3 Julai hingga 16 Julai, KLSCCCI menyenaraikan pendekatan dan langkah “kurang merosakkan” yang boleh dilakukan oleh perniagaan untuk bekerjasama dengan kerajaan Selangor untuk menghidupkan semula negeri itu.

Antaranya KLSCCCI menyatakan pendekatan PKPD yang disasarkan oleh Kuala Lumpur hanya membabitkan bangunan yang terjejas oleh Covid-19 sebagai kaedah yang berkesan untuk menguruskan jangkitan dan membolehkan perniagaan disambung semula dengan cepat, berbanding penutupan daerah dilaksanakan oleh Selangor.

“Oleh itu, kami merayu kepada YB menteri besar untuk segera menghapus penutupan seluruh daerah dan menerapkan pendekatan yang disasarkan untuk mengenal pasti dan mengenakan PKPD pada bangunan yang terjejas,” kata dewan perniagaan.

“Pendekatan Kuala Lumpur yang disasarkan untuk mengunci bangunan terbukti jauh lebih berkesan dan tidak mengganggu perniagaan. Ini memang pendekatan menang-menang, ”katanya.

KLSCCCI juga mendesak menteri besar Selangor agar segera menghapus dasar menutup di seluruh daerah di Selangor untuk membantu perniagaan daripada tenggelam dalam kesulitan kewangan setelah mengalami kerugian selama 17 bulan terakhir.

“Penutupan yang lebih lama akan meminimumkan peluang bertahan perniagaan,” katanya.

(Visited 465 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button